Volledig scherm
Om jongeren te interesseren voor een toekomst in de industrie houdt Dow Terneuzen elk jaar een Girlsday bij Dow. Vorig jaar nam Sara Vernimmen een kijkje op op de Utility-plant. © Peter Nicolai

Technisch personeel in Zeeland, het is er gewoon niet

GOES - De Zeeuwse industrie, bouw en techniek kan nauwelijks nog vakmensen krijgen. Er staan 2800 vacatures open. Drie jaar geleden waren dat er in deze periode 1000 minder. Een machinemonteur is inmiddels een witte raaf. Onvindbaar, terwijl er 380 vacatures zijn.

Dat blijkt uit cijfers van UWV Zeeland over het eerste kwartaal van dit jaar. Uit onderzoek komt naar voren dat 64 procent van de technische banen lastig in te vullen is. Er zijn te weinig sollicitanten en de mensen die reageren hebben vaak niet de benodigde vakkennis. Naast machinemonteurs schreeuwen bedrijven om elektriciens en elektronicamonteurs, hulpkrachten voor de bouw en industrie en technici ‘bouwkunde en natuur’. Het gaat voor deze vier beroepen om bijna 1200 vacatures waarvoor werkgevers geen geschikte kandidaten kunnen vinden. Daarnaast hebben ze dringend gebrek aan loodgieters en pijpfitters, timmerlieden, metaalbewerkers en constructiewerkers,  bedieners van productiemachines, bouwarbeiders in de afbouw en assemblagepersoneel. Het enige wat werkgevers kunnen doen is sollicitanten intern opleiden of omscholen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement