Tahmina: van analfabeet naar topper

Na vier jaar in Nederland heeft Tahmina (22) haar inburgering achter de rug, taalexamens afgelegd en zelfs staatsexamen gedaan. Nu helpt ze als vrijwilliger nieuwe arbeidsmigranten in de gemeente Tholen op weg. En binnenkort begint de moeder van twee kinderen aan een opleiding tot sociaal werker in Vlissingen.

De tranen rollen bij buurtbewoner Heleen Buth over de wangen als Tahmina (vanwege veiligheidsredenen zonder achternaam in de krant) opnieuw haar verhaal vertelt. Hoe ze vier jaar geleden, hoogzwanger en op de vlucht voor oorlog en geweld, met een dochter van vier jaar en een zieke moeder naar Nederland komt. Als analfabeet. Want vrouwen in Afghanistan mogen geen onderwijs volgen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Boekenweek
    PREMIUM
    COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

    Boekenweek

    Ik verbaas me vaak over de taken die mensen kunnen combineren. Als burgemeester van een gemeente als Ede heb je waarschijnlijk je handen vol. Dat belette René Verhulst niet zondag in een volle Geerteskerk in Hulst de schrijver van het boekenweekgeschenk, Jan Siebelink, te interviewen. De succesauteur woont in Ede, vanuit zijn werkkamer ziet Verhulst hem af en toe fietsen. Hij kon geen nee zeggen tegen de kans met zijn beroemde plaatsgenoot te converseren in de gemeente waar hij tot anderhalf jaar geleden burgemeester was.