Volledig scherm
© Politie

Syrische terreurverdachte aangehouden in Kapelle

KAPELLE - De politie heeft vandaag in Kapelle een 47-jarige Syriër aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij oorlogs- en terroristische misdrijven in Syrië. 

De man zou als commandant van een bataljon van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd. De man vocht onder de strijdersnaam Abu Khuder. Hij zou gespecialiseerd zijn in zware autobommen.

Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba’a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan). 

Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte legde de politie beslag op documenten en gegevensdragers, waaronder een computer en telefoon.

De politie doorzocht in Duitsland tegelijkertijd zes woningen van vermoedelijke strijders van Ghuraba’a Mohassan. Ook is een woning in Ede doorzocht, waar een man woont die in contact stond met de verdachte.

De aangehouden man verblijft sinds 2014 in Nederland en is in het bezit van een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. Het strafrechtelijk onderzoek tegen hem is begonnen met informatie van de Duitse politie, die beschikte over verklaringen van getuigen tegen de man.

De verdachte is vandaag in verzekering gesteld en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag. Deze rechtbank is aangewezen om internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven, te behandelen.

Jabhat al-Nusra werd in 2012 opgericht als een onderafdeling van de Islamitische Staat in Irak. 

De PZC nieuwsapp, download ‘m gratis!
Altijd het laatste nieuws op je smartphone. Klik hier voor iOS of hier voor Android!
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement