Gevluchte Syrische gezinnen vieren 75 jaar vrijheid mee in Terneuzen, Jehad Kembaz (tweede van links) en Samer Aljani (met geruit overhemd).
Volledig scherm
Gevluchte Syrische gezinnen vieren 75 jaar vrijheid mee in Terneuzen, Jehad Kembaz (tweede van links) en Samer Aljani (met geruit overhemd). © Camile Schelstraete

Syrische gezinnen vieren 75 jaar vrijheid mee

TERNEUZEN - Op een bank op de Terneuzense Scheldeboulevard genieten ze zaterdagmiddag van hun ijsjes: Jehad Kembaz, zijn vrouw en hun kinderen. Ze wonen sinds drie jaar in Axel, nadat ze zijn gevlucht voor de oorlog in hun land, in Syrië.

Prachtig vindt Jehad de viering van 75 jaar vrijheid, een vrijheid die hijzelf en zijn gezin niet meer vond in Syrië. ,,Vrijheid is het belangrijkste wat er is.” Wat hij zeker zo belangrijk vindt: ,,De meeste mensen hier zijn aardig.” Samer Alnaji, gevlucht uit Aleppo, komt erbij. Hij lacht breeduit. ,,Het is heel mooi dat wij dit nu met jullie kunnen vieren.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
  PREMIUM

  Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

  MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.
 2. Twintig Zeeuwen overlijden aan corona in twee weken tijd, 35 patiënten ontslagen uit Zeeuwse ziekenhuizen

  Twintig Zeeuwen overlijden aan corona in twee weken tijd, 35 patiënten ontslagen uit Zeeuwse ziekenhui­zen

  VLISSINGEN - Het coronavirus grijpt in Zeeland steeds harder om zich heen. Het aantal slachtoffers loopt de laatste dagen snel op. De afgelopen 24 uur zijn er vier Zeeuwen overleden aan Covid-19. Daarmee komt het totaal op twintig. Positief nieuws is dat verschillende Zeeuwen zijn genezen van het virus. In het Adrz zijn negentien patiënten ontslagen uit het ziekenhuis, bij ZorgSaam zestien.