Volledig scherm
© GettyImages

Succesvolle regeling voor duurzaam midden- en kleinbedrijf krijgt vervolg

MIDDELBURG - Niet alle nieuwe subsidies voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn gerelateerd aan de coronacrisis. Zo willen Impuls Zeeland en de Kamer van Koophandel opnieuw vouchers aanbieden voor bedrijven die zich op een duurzame manier vernieuwen. De provincie steekt 255.000 euro in de regeling.

De afgelopen zeven jaar is deze regeling al drie keer met veel succes uitgeschreven. Bedrijven kunnen een voucher van maximaal 10.000 euro aanvragen om hun vernieuwende ideeën technisch en economisch verder te laten uitvoeren of te laten toetsen. Het moet gaan om plannen voor het gebruik van natuurlijke (biobased) materialen, voor hergebruik (circulair) en vernieuwingen die bijdragen aan de overstap naar duurzame energie.

Prille ideeën

Van tevoren is niet in te schatten wat de vouchers gaan opleveren. De bedoeling is namelijk om van heel prille ideeën te onderzoeken hoe haalbaar die zijn. Maar het resultaat van de eerdere regelingen geeft wel een indruk. De afgelopen drie keer zijn in totaal 43 vouchers verstrekt. Uiteindelijk bleken zes projectideeën niet realiseerbaar, liggen er zeven op de plank, worden er 24 verder ontwikkeld en zijn er vier commercieel op de markt gebracht. 

Voor herhaling vatbaar

Zelf hebben de bedrijven ook flink geïnvesteerd. Hun eigen bijdrage was groter dan de totale subsidie van 325.000 euro. Regionale kennisinstellingen en andere bedrijven hebben ook geprofiteerd, omdat onderzoeksvragen bij hen werden uitgezet. 

De regeling is dus voor herhaling vatbaar, vindt de provincie. Later dit jaar organiseren Impuls, de Kamer van Koophandel en het Brabantse samenwerkingsplatform Symbiosis4Growth een startbijeenkomst voor geïnteresseerde ondernemers.

 1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
  PREMIUM
  update: met video

  Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

  SCHARENDIJKE - Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals zaterdagmiddag op de Brouwersdam, waar hij het gestunt moest bekopen met drie bekeuringen van bij elkaar zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”
 2. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.