Volledig scherm
Scalda in Vlissingen. © PZC

Studenten Scalda doen de hbo-proef

VLISSINGEN - Zo’n 50 studenten van mbo-school Scalda bereiden zich deze week voor op een vervolgstudie bij hbo-buurman HZ University of Applied Sciences. Ze doen onder meer een praktijkopdracht in de Lasloods in Vlissingen.

Zeeland is een echte mbo-provincie. Een kleine 90 procent van de studenten volgt een mbo-studie. Doel is om het percentage hbo’ers op te krikken, deels door de overstap van mbo naar hbo zo soepel mogelijk te maken.

Daarom gaan zo’n 50 mbo-studenten die een opleiding commerciële en zakelijke dienstverlening bij Scalda volgen, een week snuffelen aan opleidingen van de HZ. Het betreft de opleidingen bedrijfskunde, commerciële economie, communicatie, personeelsmanagement en finance & control. De geselecteerde mbo’ers zijn van plan om na het behalen van hun diploma verder te studeren aan de HZ.

Snuffelweek

Scalda bereidt studenten al voor op een hbo-vervolg. Ze hebben inmiddels een beeld van hbo-functies die daarbij horen. Tijdens de snuffelweek aan de HZ ondervinden ze wat er van hen als (toekomstig) hbo-student wordt gevraagd. Dan gaat het onder meer om kennis, vaardigheden en gedrag. De oriëntatieweek moet hen duidelijk maken of ze een hbo-studie bij hen past en of ze die aankunnen.

Exploitant Louk Peperkamp van De Lasloods in Vlissingen test de mbo’ers met de opdracht een evenement te organiseren.  Daarin mogen ze laten zien wat ze waard zijn. Zijn ze teamspelers, hebben ze frisse ideeën, kunnen ze het project aan, bereiken ze de doelgroep en kan het evenement zich ook bedruipen? De mbo-studenten presenteren vrijdag hun eindproduct.