De Krammersluizen kennen een systeem dat zoet en zout water scheidt.
Volledig scherm
De Krammersluizen kennen een systeem dat zoet en zout water scheidt. © Theo Giele

Stroom uit water is kansrijk in Zeeland: Grevelingendam en Philipsdam in beeld

MIDDELBURG - De grootste kansen om ‘blauwe energie’ te winnen, liggen in Zeeland bij de Grevelingendam en de Philipsdam. Zogenoemde blauwe energie is elektriciteit die uit water kan worden gewonnen op plaatsen waar een zoute en zoete waterstroom elkaar ontmoeten.

Bij de Afsluitdijk loopt de eerste en enige kleinschalige proef naar deze techniek. In Zeeland bestaan er ook mogelijkheden,  antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van het CDA. Er is inmiddels al contact geweest tussen de provincie en REDstack BV, een bedrijf uit Katwijk dat de proef bij de Afsluitdijk uitvoert. Het bedrijf is doorverwezen naar Rijkswaterstaat om de mogelijkheden in Zeeland te verkennen.

Krammersluizen 

De techniek om duurzame ‘brandstof’ te halen uit zeewater dat samenvloeit met zoet water wordt door Gedeputeerde Staten omarmd. Blauwe energie is als kansrijk opgenomen in de regionale energiestrategie voor Zeeland. Dat ligt voor de hand omdat zeewater op verschillende plaatsen op zoet water staat. Zoals in de Krammersluizen waar zoet en zout water van elkaar worden gescheiden.