Streekvervoer ligt vijf dagen plat: ‘Helft van alle bussen rijdt’
In het streekvervoer wordt vanaf vandaag vijf dagen gestaakt. Toch rijden veel bussen en treinen wel. De helft van de bussen van vervoerders waar medewerkers meedoen aan de staking rijdt wel. Dat schat een woordvoerder van de VWOV in, de vertegenwoordiging van vervoersbedrijven. ,,Het aantal stakers wisselt per regio.”
Volgens de actieleider in Zeeland Nathan van Schaik kruipen een stuk of 140 collega’s van hem, van de 250 die hij er heeft in Zeeland, vandaag niet achter het stuur.
De impact van de staking in het noorden is minder dan in het zuiden. In Groningen, Friesland blijft het treinverkeer vandaag ook actief, laat Arriva maandagochtend weten. Dat komt omdat een groot deel van de machinisten in het noorden zijn aangesloten bij een andere vakbond dan FNV of CNV. Die vakbond staakt vandaag niet.
Ook in het oosten, op de Vechtdallijn, rijden er wel treinen. ,,In Zwolle hebben zich genoeg mensen gemeld om een dienstregeling te kunnen rijden. Zij doen niet mee met de staking’’, aldus een woordvoerder van Arriva. Wel rijdt de vervoerder met minder lange treinen, waardoor het drukker kan zijn. Ook de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen, van Qbuzz, rijdt. Treinen van Keolis in het oosten rijden vanwege de staking niet.
Door de stakingen komen organisaties met creatieve oplossingen. Omdat een groot deel van studenten van mbo-scholen ROC Friese Poort en het Friesland College, afhankelijk is van streekvervoer, zetten deze scholen zelf bussen in.
Eerder meldde de vervoerder dat er ook de treinen in de Achterhoek zouden rijden, maar inmiddels is duidelijk dat dat niet het geval is. ,,Er is vanochtend nog geprobeerd om een passende treindienstregeling te maken en een opstart te maken maar uiteindelijk bleek dit niet haalbaar”, meldt Arriva.
Verwachting
Van te voren verwachtte Vakbond FNV dat vrijwel al haar leden meedoen aan de vijf dagen durende staking in het streekvervoer. In totaal werken er 13.000 mensen in de sector, met name buschauffeurs. Zeventig procent van hen is lid bij een vakbond.
Aanleiding voor de staking is vooral de hoge werkdruk bij personeel in het streekvervoer. Door ‘extreem onregelmatige diensten’ is volgens Van der Gaag een op de vijf chauffeurs ziek.
Tussen maandag en vrijdag rijden vooralsnog alleen de treinen van de NS. Daarnaast kun je ook terecht bij het openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Die hebben een aparte cao. Wel wordt er gestaakt door de mensen die de bussen en treinen besturen van Arriva, Transdev, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion.
Online lesgeven
Een van de regio's die door de staking hard hard wordt geraakt, is Limburg. Daar rijden normaal gesproken relatief veel treinen van Arriva en zijn veel mensen afhankelijk van de streekbus. Maar het onderwijs gaat gewoon door, ook voor de 11.000 mbo-studenten van de Gilde Opleidingen in Limburg. Diverse studenten hebben al een rijbewijs en kunnen een auto regelen. Enkele teams van docenten overwegen online les te geven, aldus een woordvoerder.
Dezelfde geluiden klinken bij ander schoolinstellingen in Limburg, maar ook in de Achterhoek. Bij eerdere stakingen kwamen studenten ook op school, bijvoorbeeld door zich te laten brengen door hun ouders, docenten carpoolen. Scholierenclub LAKS ziet dat de achterban het allemaal nog even afwacht, van plan is de fiets te nemen of moeders en vaders in te schakelen.
Bekijk onze video-reportages in onderstaande playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMJONG IN ZEELAND
Verlegen Domenica (17) wil de wereld rond reizen én miss Zeeland worden: ‘Als stewardess moet je er staan’
Hoe is het om op te groeien in Zeeland? Waar houden jongeren zich mee bezig? We laten hen op deze plek aan het woord. Vandaag: Domenica de Poorter (17) uit VlissingenVlissingen -
PREMIUM
De oude Jumbo in Terneuzen gaat over een paar weken dan toch echt tegen de vlakte
Half Terneuzen doet al ruim drie maanden boodschappen in een tijdelijke vestiging van Jumbo in de wijk Serlippens. Maar het oude onderkomen staat er nog steeds. Daar komt over een week of drie verandering in. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Hogere straf voor Axelaar (25), die ouderen oplichtte: ‘Vertrouwen geschaad van medemens’
Dat hij zelf nooit op camerabeelden te zien was als de bankrekeningen van Walcherse ouderen werden geplunderd, zei veel over van de rol van Lopes M. (25) uit Axel, vond de rechter. ,,Hij was de belangrijkste schakel van het geheel.”Axel, Middelburg -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
PREMIUM
Loods Arie strijdt tegen gammele scheepsladders: ‘Gevaarlijkste van ons werk? Er komen!’
,,Het gevaarlijkste van ons werk als loods? Op het werk komen!” Het overstappen van de loodsboot naar een schip is altijd al spannend. Ondeugdelijke scheepsladders maken het nodeloos riskant. -
PREMIUM
Voor Domburgers, door Domburgers, een heel jaar lang stadsfeesten
Voor Domburgers, door Domburgers. Dat is het motto waaronder dit jaar tal van activiteiten worden gehouden om het achthonderdjarig bestaan van de stad Domburg te vieren.Domburg