Volledig scherm
Covra bij Nieuwdorp © Marcelle Davidse

Straling rondom Covra en kerncentrale binnen de norm

BORSSELE - Het stralingsniveau rond de kerncentrale en de Covra in Vlissingen-Oost blijft ruim binnen de perken. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van controlemetingen.

In opdracht van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming controleert het RIVM permanent het stralingsniveau. Bij de kerncentrale gaat het om acht meetpunten op de grens van het terrein. Bij de Covra, waar radioactief afval wordt opgeslagen, zijn twaalf meetpunten.

Limiet

Personen die zich buiten het terrein bevinden, mogen volgens de vergunning worden blootgesteld aan een stralingsdosis van maximaal 40 microsievert per jaar. Die limiet wordt niet overschreden, zo blijkt uit rapportages die het RIVM deze week heeft gepubliceerd.

Bij de Covra bedroeg de maximale jaardosis aan gammastraling 2,9 microsievert in 2015 en 3,0 microsievert in 2016. Van de kerncentrale zijn alleen de waarden over 2015 gepubliceerd. Daar kwam de jaardosis uit op maximaal 0,6 microsievert, ruim onder de grenswaarde van 40.

De daadwerkelijk gemeten jaardoses zijn overigens op sommige meetpunten aanzienlijk hoger. De waarden worden echter gecorrigeerd voor het feit dat het gaat om een industriële omgeving. De kans dat mensen daar aan de straling worden blootgesteld, is kleiner dan bijvoorbeeld in een woonomgeving.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement