Dennis komt eraan, maar is een minder krachtige storm dan Ciara.
Volledig scherm
Dennis komt eraan, maar is een minder krachtige storm dan Ciara. © EPA

Storm Dennis in Zeeland: Westerschelde Ferry vaart niet

UPDATE 08.46 uurVLISSINGEN - De Zeeuwse kust is nog maar net bekomen van storm Ciara of de volgende storm staat alweer voor de deur. Vandaag komt storm Dennis op bezoek. Met rukwinden en flinke regenbuien. De Westerschelde Ferry vaart vandaag niet. En de Bilt werd vannacht al de warmste 16 februari ooit gemeten. 

Eerst het goede nieuws: storm Dennis wordt niet zo heftig als Ciara. Vorige weekend moest de Oosterscheldekering dicht en werden grote stukken strand weggeslagen aan de Walcherse kust.  

Toch kan ook Dennis voor problemen zorgen. De windstoten van 100 km p/u kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen op de weg en ook buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. Het KNMI geeft voor zondag dan ook code geel af, met een verwachte windkracht 8 in Zeeland. Er wordt gewaarschuwd om losliggende spullen in tuinen op te ruimen. Daarnaast kunnen bomen die door storm Ciara wat zwakker staan, door Dennis net het laatste duwtje krijgen.  

De Westerschelde Ferry tussen Breskens en Vlissingen vaart vanwege de storm vandaag niet. Er worden bussen ingezet. Deze vertrekken volgens de dienstregeling van de Ferry. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd. 

Friesland en Noord-Holland krijgen het zwaarder te verduren, met windstoten tot 120 km/u. Hetzelfde geldt voor  het Verenigd Koninkrijk. Daar wordt Dennis volgens weerkundigen één van de zwaarste stormen ooit. Twee mensen kwamen zaterdag om het leven voor de kust van Kent. Een man stierf nadat hij van een olietanker viel en een tiener liet het leven nadat hij de zee werd ingetrokken door een stortvloed, schrijft Het Laatste Nieuws. Verder zijn meerdere vluchten en bootovertochten gecanceld en lopen honderden huizen gevaar voor overstromingen.  

Naast flinke plensbuien, brengt storm Dennis ook warme temperaturen met zich mee. De dag was nog amper begonnen of werd al gebombardeerd tot warmste 16 februari ooit. In De Bilt werd rond 03.20 uur een temperatuur van 13,6 graden gemeten. Het record stond op 13,3 graden en was van vorig jaar. In het zuidoosten wordt het warmterecord pas verbroken als de thermometer 17,2 graden aantikt. En dat zou zo maar kunnen gebeuren. Voor Limburg wordt vandaag 17 graden verwacht. In Zeeland is het iets kouder, hier wordt het 13 graden. 

  1. Deze Zeeuwse ondernemers zijn blij dat ze op tijd hebben geïnvesteerd in een webwinkel
    PREMIUM
    video

    Deze Zeeuwse onderne­mers zijn blij dat ze op tijd hebben geïnves­teerd in een webwinkel

    KLOETINGE - Ideaal is het niet. Met anderhalve meter ertussen wachten tot je bij de bakker aan de beurt bent. Sommige mensen durven zelfs niet meer naar de winkel te komen. Bakker Sjako Boer is blij dat hij op tijd heeft geïnvesteerd in een webwinkel, waar zijn klanten online kunnen bestellen. En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. ,,We denken er zelfs aan om met Pasen ophaalpunten in te richten.”