Dampoort-aquaduct afgesloten in Middelburg.
Volledig scherm
Dampoort-aquaduct afgesloten in Middelburg. © HV Zeeland

Storm Dennis in Zeeland: N57 dicht door wateroverlast, raam waait uit friettent en meerdere daken kapot

Storm Dennis zorgde zondag voor problemen in Zeeland. De N57 was op twee plekken afgesloten vanwege wateroverlast. Een volledige etalageruit bij een friettent in Terneuzen vloog eruit door de felle windstoten. En op meerdere plekken in Zeeland zijn er daken kapot gegaan. Een overzicht.

Brandweerploegen rukten 20 keer uit om hulp te verlenen. Het merendeel van de meldingen was in Zeeuws-Vlaanderen. De forse wind veroorzaakte in een aantal gevallen schade aan daken doordat dakpannen, dakbedekking of goten van gebouwen waaiden, evenals een aantal bomen die een gevaar vormden.

N57 afgesloten

In Middelburg werd het Dampoort-aquaduct onder het Kanaal door Walcheren om 17.45 uur afgesloten. Op de tunnelbuis richting de gemeente Veere lag dusdanig veel water dat het gevaarlijke situaties op zou kunnen leveren, zo liet Rijkswaterstaat weten. Rond 19.30 uur werd de weg weer vrijgegeven. Er ontstond een korte file door de afsluiting.

Bij Ouddorp werd ook een stuk van de Brouwersdam, eveneens onderdeel van de N57, afgesloten vanwege een grote hoeveelheid water op de weg. 

File op N57.
Volledig scherm
File op N57. © HV Zeeland

Etalageruit waait eruit in Terneuzen

Een groot etalageraam van snackbar Eeterij Othene in Terneuzen is 's ochtends naar beneden gevallen door storm Dennis. Het gevaarte van zo’n 2 bij 3 meter viel kapot op straat. De kracht van de wind blies de volledige voorgevel een halve meter naar voren. Er raakte niemand gewond.   

Eigenaresse Manon Valk kreeg rond 11.00 uur een telefoontje dat de etalageruit eruit was gevallen. “De wind was er kennelijk achter geslagen en de hele ruit kwam eruit.” Gelukkig was de friettent nog dicht en raakte er niemand gewond. 

Valk: “Echt heftig. Bijna de hele voorgevel is een halve meter naar voren geschoven. Ook de andere ruiten konden eruit vallen.” Het pand bestaat bijna volledig uit glazen ruiten. De brandweer bekijkt of de constructie nog voldoende veilig is. Ook de gemeente is ingeschakeld en het parkeerterrein is afgezet met linten. 

Links: De ruit linksboven waaide uit het gebouw. Rechts: de ruit kapot op straat.
Volledig scherm
Links: De ruit linksboven waaide uit het gebouw. Rechts: de ruit kapot op straat. © PZC

Boom op parkoers Vestingcross

Ook bij de Vestingcross in Hulst zorgde storm Dennis voor problemen, met windstoten die opliepen tot 100 km p/u.  De wedstrijden van de mannen en de vrouwen startten een kwartier later doordat een boom over het parkoers was gevallen door de harde wind. De brandweer heeft het parkoers weer vrijgemaakt. Later kwam bij de mannencross ook nog de finishboog los, gelukkig zonder al te grote gevolgen. De renners ondervonden er geen hinder van.

Tankstation gesloten door schade aan dak

Tankstation ‘De Voetpomp’ langs A58 bij Krabbendijke werd gesloten door schade aan het dak. De brandweer rukte om 17.15 uur uit, omdat zijplaten van de overkapping dreigden los te laten. Met behulp van spanbanden zette de brandweer ze tijdelijk vast. Op een later tijdstip wordt gekeken hoe de schade hersteld kan worden. Tot die tijd is het pompterrein afgesloten voor klanten.

Tijdens storm Ciara storm had het tankstation ook al te kampen met schade aan het dak en werd de brandweer ook ingezet.

Tankstation De Voetpomp.
Volledig scherm
Tankstation De Voetpomp. © 112 Midden-Zeeland

Ferry

De Westerschelde Ferry tussen Breskens en Vlissingen was vanwege de storm uit de vaart gehaald. Er werdeb bussen ingezet. Deze vertrokken volgens de dienstregeling van de Ferry. 

Dakpannen eraf in Hulst

Bij een appartementencomplex aan de IJzerenhandstraat in Hulst zijn enkele dakpannen naar beneden gewaaid. 

Brandweer in Hulst.
Volledig scherm
Brandweer in Hulst. © Lars Verbraeken

Koorkerk in Middelburg

De brandweer rukte zondagochtend ook al uit voor stormschade aan de Koorkerk in Middelburg. Een stuk lood was losgeraakt in de nok van het kerkgebouw naast de Lange Jan. Enkele leistenen dakpannen waren ook losgeraakt. 

Brandweervrijwilligers van de post President Rooseveltlaan werden rond 08.55 uur opgeroepen. De brandweer heeft een rood-wit lint gespannen rondom enkele geparkeerde auto’s, maar kon verder niet veel uitvoeren.

Rond 09.20 uur zijn ze teruggekeerd naar de kazerne. Er is nog wel een kleine afzetting rondom de kerk. De gemeente zal hier dranghekken plaatsen. 

Volledig scherm
© HVZeeland

Luifel los van Stadsschuur

Ook bij de 16e-eeuwse Stadsschuur, die vroeger werd gebruikt als opslagloods, is de brandweer ingezet voor stormschade. Het ging om een stang van een luik die bij een raam was losgeraakt in een oud pand tegenover de huisartsenpraktijk. De ladderwagen van de post Stromenweg werd rond 09.45 uur opgeroepen.

Bij aankomst is een brandweerman in het bakje van de ladderwagen naar boven gegaan en heeft de stang losgehaald. Hierna kon de brandweer terugkeren naar de kazerne.

Station Oost-Souburg

Rond 14.10 uur werd er bij de brandweer melding gedaan van schade bij een schoorsteen van een woning aan de Spoorstraat in Oost-Souburg. Een hoogwerker is naar de woning gestuurd. De brandweer heeft de schoorsteen ingepakt en kon daarna weer terugkeren naar de kazerne.

Later werd de brandweer opnieuw opgeroepen naar Oost-Souburg voor een grote tak die dreigde op een fietspad te vallen. Een omwonende sloeg rond 16.15 uur alarm. De ladderwagen van de brandweer rukte uit om te voorkomen dat de tak zou vallen. Bij aankomst bleek de tak moeilijk te bereiken, maar uiteindelijk wist de brandweer de tak af te zagen. Het Koopmansvoetpad, gelegen tussen Groot-Abeele en Oost-Souburg, was voor een korte tijd afgesloten tijdens de werkzaamheden van de brandweer.

Voetbal

Storm Dennis zorgt ook voor afgelastingen in het Zeeuwse amateurvoetbal.

 Heb jij ook last van stormschade?


Mail ons! Vermeld uw adres en stuur eventueel een foto mee: web@pzc.nl
  1. Inger zag na maanden gehandicapte Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’
    PREMIUM
    video

    Inger zag na maanden gehandicap­te Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’

    HEINKENSZAND - Dan lacht ze, dan weer huilt ze, dan wordt ze 's nachts wakker en schreeuwt om mama en papa. Rosan Ouwerkerk uit Heinkenszand is 27 jaar maar heeft het ontwikkelingsniveau van een peuter en kan niet praten. Leg dan maar eens uit waarom papa en mama al maanden niet meer op bezoek mogen komen vanwege een sluimerend virus dat rondwaart in de samenleving. ,,Ik moest de tas met ijsthee en chips voor haar aan het hek hangen, want ze mocht ons echt niet zien", vertelt moeder Inger.