Volledig scherm
© Thinkstock

Sterkste bevolkingsgroei in Zeeland in jaren

VLISSINGEN - Volgens voorlopige cijfers van de dertien gemeenten telt Zeeland aan het einde van het jaar 382.406 inwoners. Dat zijn er 752 meer dan het CBS aan het begin van het jaar noteerde. Het is de sterkste groei in dertien jaar.

Wat de aandelenkoersen zijn voor ondernemingen, zijn de inwonertallen voor gemeenten. Goes, Middelburg en Reimerswaal hebben wat dat betreft een bijzonder goed jaar achter de rug. Voor Noord-Beveland, Terneuzen, Sluis en Schouwen-Duiveland eindigt 2017 in mineur.

Volgende maand worden de definitieve cijfers bekend gemaakt, maar zeker is dat de provincie voor het eerst in de geschiedenis meer dan 382.000 inwoners telt. De groei in vooral te danken aan mensen die zich nieuw in Zeeland vestigden.  Het aantal nieuwkomers overtrof het aantal vertrekkers met 1.300 mensen.

 Vier gemeenten melden meer geboortes dan overlijdens in 2017: Reimerswaal is met 14,2 geboortes per duizend inwoners met stip de vruchtbaarste gemeente, gevolgd door Tholen (11) Borsele (9,5) en Kapelle  (9,2). Ter vergelijking, in Terneuzen waren dit jaar naar verhouding de minste borelingen: 6,6 per duizend inwoners.  

Grootste groeier

De sterkste bevolkingstoename was op de Bevelanden (plus 640 inwoners). Alleen de gemeente Noord-Beveland leverde in. Goes was met 404 mensen erbij de grootste groeier van heel Zeeland.  

In Zeeuws-Vlaanderen bleef de krimp van de bevolking dit jaar beperkt tot 158 mensen doordat Hulst in tegenstelling tot Sluis en Terneuzen wel een plus kon noteren. Onder meer de vestiging van 333 Belgen hielp Hulst aan de positieve bevolkingsbalans. De krimp in de gemeente Terneuzen is vooral te wijten aan de relatief sterke terugloop in Koewacht, Sas van Gent en Sluiskil. In de gemeente Sluis nam het inwonertal van Breskens en Schoondijke relatief sterk af.

Op Walcheren bleef het aantal inwoners Veere en Vlissingen min of meer gelijk. Middelburg groeide met ruim 300 mensen. De gemeente Tholen groeide dit jaar met 29 inwoners. Schouwen-Duiveland telt 78 inwoners minder.

In alle gemeenten speelde, net als in 2016, ook de komst van vluchtelingen met een verblijfsvergunning een rol. Tot en met november hadden 671 van deze statushouders een plekje in Zeeland gevonden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Rosanne behandelt doodzieke coronapatiënten in Adrz: ‘Ze liggen geïsoleerd van de wereld’
    video

    Rosanne behandelt doodzieke coronapa­tiën­ten in Adrz: ‘Ze liggen geïsoleerd van de wereld’

    GOES - Ze is gewend om met doodzieke patiënten om te gaan, slecht-nieuwsgesprekken te voeren met familie als een naaste komt te overlijden. Maar in tijden van corona is alles anders. Ook voor een ervaren arts als Rosanne Kranenburg, die in het Adrz in Goes werkt. ,,Als ik bij een patiënt langs ga, blijf ik wat langer hangen. Ik wil dan een praatje maken om te weten wie de persoon is die in dat bed ligt.”