De familie Marcus, vlnr: Kaeden, Jochem, Noah, Inez en Mila.
Volledig scherm
PREMIUM
De familie Marcus, vlnr: Kaeden, Jochem, Noah, Inez en Mila. © Peter Nicolai

Stel moest 18.000 euro kinderopvangtoeslag terugbetalen: ‘We hopen op gerechtigheid’

CLINGE - Brieven, bezwaarschriften, onbeantwoorde mails en een rechtszaak. Jarenlang vochten Inez en Jochem Marcus uit Clinge tegen de Belastingdienst. Tevergeefs: het stel moest ruim 18.000 euro terugbetalen aan de fiscus. Ze zouden in 2008 en 2009 onterecht kinderopvangtoeslag hebben ontvangen.

Nu, bijna tien jaar later, hebben ze weer hoop. De politiek roert zich nadat bekend werd dat de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag van zo’n driehonderd ouders in 2014 onterecht stopzette. Een commissie onder leiding van Piet Hein Donner doet onderzoek naar de werkwijze van de Belastingdienst bij het stopzetten van toeslagen. ,,Ik heb niet de illusie dat we het geld ooit terugkrijgen”, zegt Inez. ,,Maar we hopen op gerechtigheid.”

Het verhaal begint eind 2007. Vlak na de geboorte van hun tweede kind overlijdt de toenmalige vrouw van Jochem. Zijn wereld stort in. Hij blijft achter met een baby en een meisje van bijna drie. Jochems ouders zijn een enorme steun: ze passen veel op de kinderen als hij weer gaat werken. Enkele maanden later leert hij Inez kennen. In de zomer van 2008 wordt Jochem benaderd door gastouderbemiddelingsbureau De Appelbloesem. Dit bureau vertelt hem dat hij kinderopvangtoeslag kan krijgen over de uren die zijn ouders op de kinderen passen. Dat zou met terugwerkende kracht kunnen, liet het bureau weten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement