Volledig scherm
Vakantiepark Noordzee Residence bij Cadzand-Bad. Bijna de helft van de verblijfstoeristen in Zeeland overnacht in huisjes op een vakantiepark. © roompot

Steeds meer toeristen overnachten in Zeeland - en ze geven ook steeds meer uit

MIDDELBURG - Het aantal overnachtingen in Zeeland door toeristen blijft stijgen. Vorig jaar ging het om 18,6 miljoen stuks - 3,5 procent meer dan het jaar ervoor. Samen met de dagtoeristen gaven ze 1,8 miljard euro uit in onze provincie. Dat blijkt uit cijfers van het Kenniscentrum Kusttoerisme. 

De meeste overnachtingen vonden plaats op Schouwen-Duiveland (bijna 5,5 miljoen), op de voet gevolgd door Veere. Vakantiegangers blijven gemiddeld iets meer dan drie nachten. De grootste groep gasten is Nederlands (4,7 miljoen overnachtingen), direct gevolgd door Duitsers. Het aantal Belgen stijgt snel. Van de toeristen zit bijna de helft in een huisje of chalet op een park. Een op de drie komt kamperen, een op de vijf kiest voor een hotel of pension.  

Daguitstapjes

Ook het aantal daguitstapjes in Zeeland stijgt. Het waren er vorig jaar zo'n 43 miljoen. Dat zijn er ruim 8 miljoen meer dan in 2015, toen voor het laatst werd geteld. Uitgangspunt daarbij is dat mensen langer dan twee uur op stap zijn in de provincie. De meeste dagtoeristen komen uit Zeeland zelf: zo'n 29 miljoen. 

Al die toeristen gaven samen zo'n 1,8 miljard euro uit. Ruim een miljard komt op naam van de verblijfstoeristen, de rest van dagjesmensen.

CBS

Overigens wijken de cijfers van het Kusttoerisme flink af van die van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat kwam eerder niet verder dan 10,5 miljoen overnachtingen in 2018. Volgens het Kenniscentrum heeft het CBS slechts zicht op een deel van de cijfers: het bureau telt die van bijvoorbeeld kleine aanbieders vaak niet mee. Daarom doet het instituut ook zelf onderzoek. 

Alle cijfers van het Kenniscentrum zijn hier te vinden. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.