Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD) arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Volledig scherm
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD) arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. © Bart Maat/ANP

Statenleden zouden liefst met tractor wat Haagse deuren inbeuken

MIDDELBURG - In ongekend felle bewoordingen eisten de Staten vrijdag dat staatssecretaris Barbara Visser (VVD, Defensie) in Zeeland uitleg komt geven over de marinierskazerne. Een paar uur later werden ze op hun wenken bediend.

Maandag komt Visser naar Middelburg voor overleg met het provinciebestuur. Dan zal blijken wat er waar is van de geruchten die al dagenlang de ronde doen dat de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen niet doorgaat. Het kabinet spreekt voorlopig van een dilemma. Het besluit wordt mogelijk teruggedraaid, maar er zijn zorgen over de negatieve consequenties die dat heeft voor Zeeland.

Precies daarom spatte vrijdagochtend de woede door de deftige Louise de Colignyzaal in de Middelburgse abdij, waar de Statencommissie bestuur vergaderde. Maar het was boosheid met een voorbehoud, want er lag toen - en nu nog steeds - geen officieel nieuw kabinetsbesluit over de marinierskazerne.

Gebeld, maar geen reactie

,,Ik heb het moeilijk”, had gedeputeerde Dick van der Velde (VVD) 's morgens vroeg in een appje gemeld aan commissaris van de Koning Han Polman. Hij legde uit waarom: ,,Mijn behoefte zou zijn om nu op de kansel te springen met de boodschap: we zijn verraden.” Donderdag meldden immers vrijwel alle media op basis van betrouwbare bronnen dat staatssecretaris Visser vorige week in het kabinetsberaad heeft voorgesteld de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen niet door te laten gaan.

Toch wil Van der Velde daar nog niet aan: ,,We hebben geen afspraak met betrouwbare bronnen, maar met de staatssecretaris. Ik heb haar vanochtend proberen te bellen, maar ik heb nog geen antwoord gekregen.” Tot hij in niet mis te verstane taal van Visser hoort dat het anders is, blijft de gedeputeerde ervan uitgaan dat de marinierskazerne naar Zeeland komt.

Dreigementen

De Statenfracties worstelden met hetzelfde dilemma. Ze zijn boos, want ‘de signalen zijn alarmerend’, zoals Jan Henk Verburg zei, maar het nieuws is nog niet officieel. Dus uitten ze hun woede onder voorbehoud en doorspekt met dreigementen.

,,Ik ben echt een beetje verbijsterd en boos”, foeterde Maarten Janssens (CDA). ,,Als er een overeenkomst is, waarom wordt die niet gewoon uitgevoerd? Stel dat het in het bedrijfsleven zo zou gaan, dat zou lekker zijn in Nederland. Zou het niet verstandig zijn op deuren te bonzen in Den Haag, of een keer met een tractor een deur eruit te rijden?”

,,Ja hoor”, reageerde boerin Bertie Steur (Partij voor Zeeland) prompt: ,,Ik ken de weg.” 

Geen geheime, maar leugenachtige operatie

Janssens wilde weten of het klopt dat de staatssecretaris tot dusver altijd heeft ontkend dat er werd gewerkt aan alternatieven voor Vlissingen. Hij kreeg bijval van Ton Veraart (D66). ,,Bij Defensie past het natuurlijk om geheime operaties te hebben. Maar als blijkt dat er zonder enige communicatie met ons is gewerkt aan een andere locatie, is dat geen geheime maar een leugenachtige operatie.”

Joan van Burg (SGP) had begrip voor de opstelling van Van der Velde, om het antwoord van de staatssecretaris af te wachten. ,,Maar als het zo is dat de staatssecretaris zegt dat het 'm niet gaat worden, en dat ze aan een ander traject heeft gewerkt, dan wil ik dat we haar vragen dat hier zelf aan de Zeeuwen uit te komen leggen. Dan heb je ons de hele tijd voor de gek te gehouden.”

Plan B

Volgens Van der Velde heeft Visser herhaaldelijk ontkend aan alternatieven te werken. Hij wilde niet ingaan op een plan B of een mogelijke compensatie. Het leek wel of het kabinet via internet de Statenvergadering had gevolgd, want 's middags volgde eindelijk een antwoord uit Den Haag en de belofte van Visser om uitleg te komen geven in Middelburg. Maandag om 10.00 uur. 

  1. Ook Jack ziet Jack graag komen; de juiste man op het juiste moment voor Schouwen-Duiveland
    PREMIUM

    Ook Jack ziet Jack graag komen; de juiste man op het juiste moment voor Schou­wen-Duiveland

    ZIERIKZEE - Een stevige persoonlijkheid, met gevoel voor humor. Zeker niet afstandelijk. Iemand met oog voor cultuur, economische ontwikkeling, veiligheid en die ruimte geeft om andere argumenten aan te horen. De superlatieven over Jack van der Hoek zijn niet van de lucht. Het is de nieuwe burgemeester die Schouwen-Duiveland verdient en verder kan helpen, zeggen mensen uit zijn omgeving. ,,Hij komt op het juiste moment”, zegt oud-burgemeester Jack Asselbergs.