Staatssecretaris: pas op de plaats met marinierskazerne
VLISSINGEN - Het bouwrijp maken van de grond voor de marinierskazerne in Vlissingen is uitgesteld. Staatssecretaris Barbara Visser wacht daarmee, gezien de twijfels in de Tweede Kamer over de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen.
De voorbereiding van de bouw, met onder meer de sanering van de vervuilde grond, zou uiterlijk 25 juni beginnen. Na het debat in juni in de Tweede Kamer heeft Visser dat uitgesteld tot oktober. Zowel regeringspartij D66 als de oppositie heeft grote twijfels over de bouw van de kazerne in Vlissingen.
De verwachting is dat de opschorting zorgt voor een vertraging in het aanbestedingstraject
Het uitstel van het bouwrijp maken kan gevolgen hebben voor de planning, zegt Visser. ,,De verwachting is dat de opschorting zorgt voor een vertraging in het aanbestedingstraject." Dat kan betekenen dat ook de bouw van de kazerne later begint.
Volgende maand wordt een nieuwe planning gemaakt. Defensie wilde in juli 2019 de opdracht voor de bouw gunnen. Het streven is tot nu toe om de kazerne in 2022 in gebruik te nemen.
Zorgen
Visser blijft vooralsnog bij het besluit uit 2012 dat de mariniers verhuizen van Doorn naar Vlissingen. Wel herhaalt zij haar zorgen over het grote aantal mariniers dat Defensie verlaat.
Uit nieuwe cijfers blijkt dat dit jaar al 157 mariniers op eigen initiatief zijn vertrokken. Dat zijn er meer dan in heel 2017 (114), 2016 (127) en 2015 (103). Het gaat vooral om manschappen tussen de 25 en 35 jaar.
Dit jaar is al 6,4 procent van het Korps Mariniers vertrokken. Bij het Korps Commandotroepen en de Luchtmobiele Brigade is dat nog hoger: 6,8 procent. Bij het Korps Mariniers is vanwege het personeelsgebrek vorige maand een squadron tijdelijk stilgelegd.
De redenen voor de mariniers om weg te gaan zijn 'individueel en divers', aldus de staatssecretaris. Uit een brief van 200 mariniers en uit een enquête van de provincie Zeeland blijkt door de verhuizing naar Vlissingen veel mariniers overwegen om weg te gaan.
Vervuilde grond
In haar brief gaat Visser ook in op de vervuilde grond van het terrein voor de marinierskazerne. Daarvoor ontstond in juli ophef nadat EenVandaag en Follow The Money daarover berichtten. Zij stelden dat de vervuiling al jaren bekend was, maar dat Defensie de mariniers, de vakbonden en de Tweede Kamer daarover niet informeerde.
De staatssecretaris ontkent dit nogmaals. Dat sanering waarschijnlijk nodig was, is al in 2012 aan de Tweede Kamer gemeld. Hetzelfde is gebeurd toen eenmaal duidelijk was hoe ernstig de vervuiling is. Ook het personeel en de medezeggenschap zijn verschillende keren op de hoogte gebracht, aldus de bewindsvrouw.
Onvoldoende betrokken
Visser erkent verder dat de mariniers zelf onvoldoende betrokken zijn geweest bij hoe de nieuwe kazerne eruit moet komen te zien. Het College voor Geschillen Medezeggenschap Defensie adviseerde vorige maand om dat alsnog te doen.
Dat gaat ook gebeuren, zegt de staatssecretaris. De Tijdelijke Reorganisatie Medezeggenschap Commissie wordt betrokken bij de plannen. Dat overleg vindt plaats onder leiding van 'een onafhankelijke derde'.
Visser wijst er wel op dat als de plannen moeten worden aangepast, dat dat kan leiden tot verdere vertraging of hogere kosten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
RIVM waarschuwt voor mogelijke uitbraak polio en mazelen door komst Oekraïense vluchtelingen
VLISSINGEN - Met de komst van vluchtelingen uit Oekraïne naar Zeeland is er een risico voor uitbraken van infectieziekten, zoals mazelen, rodehond en polio in de provincie. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Zeeuwen zetten massaal kippetjes in de tuin: ‘Ze geven me een soort oergevoel’
Kippen zijn al een poosje populair, zeker van die knuffelexemplaren met pluizige pootjes. Maar nu je in de supermarkt voor een beetje ei veertig cent betaalt, is het pluimvee helemaal niet meer aan te slepen. -
Scooterbestuurder gewond na botsing met fietser
KRUININGEN - Een 28-jarige scooterbestuurder is in de nacht van vrijdag op zaterdag gewond geraakt bij een ongeval op het snor/fietspad aan de Stationsweg bij Kruiningen. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis in Goes gebracht.
-
PREMIUM
Naar Terneuzen met een barbecue van twintig mille: ‘Een pokke-eind rijden, maar dan heb je ook wat!’
Een bedrijventerrein vol autobedrijven, ijzerhandelaren en grijze opslagloodsen, en ineens is daar de geur van smeulend houtskool en de muziek van Creedence Clearwater Revival. Terneuzen staat dit weekend in het teken van zijn derde internationale barbecuefestival. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
Menselijke fout: tientallen al betaalde rekeningen voor grafrechten op de mat
TERNEUZEN - Zo'n 93 mensen werden door de gemeente Terneuzen verrast met rekeningen voor grafrechten, herdenkplaatjes of het verstrooien van as. Ten onrechte, het betrof oude rekeningen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer