Volledig scherm
© ANP

Staatssecretaris: Lek Doel tegen afspraken niet gemeld

DEN HAAG - Het lek in het koelwatersysteem op 23 april in de kerncentrale Doel 1 had door de Belgische autoriteiten aan Nederland gemeld moeten worden. Dat is 'door een administratieve vergissing' niet gebeurd, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven-van der Meer (D66, Infrastructuur en Waterstaat) in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. 

Belgische Federaal Agentschap Nucleaire Controle (FANC) heeft, tegen de afspraken in, de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) niet actief geïnformeerd. De ANVS moest uit de media vernemen dat Doel 1 was onverwacht was stilgelegd vanwege de problemen in de kerncentrale. De ANVS heeft daarop zelf met de Belgen contact gezocht om er achter te komen wat er aan de hand was. ,,Het FANC gaf aan dat er geen gevolgen waren voor de veiligheid van de installatie of de omgeving en bevolking in Nederland. Doordat er geen melding is gedaan aan de ANVS, heeft de melding mij op dat moment niet bereikt'', aldus de staatssecretaris.

Naar aanleiding van het incident zullen de bestaande afspraken over onderlinge informatie-uitwisseling en communicatie naar het publiek worden aangescherpt. België wil de kerncentrales langer in bedrijf houden. Hoewel dit een bevoegdheid is van de Belgische overheid, zal de Nederlandse regering de ontwikkelingen rond Doel nauwlettend volgen met het oog op de veiligheid van de bevolking in Nederland. ,,Daarbij vormen verouderingsaspecten een bijzonder aandachtspunt. Indien hierover twijfel zal ontstaan, zal ik niet aarzelen hierover in overleg te treden met de regering van België'', schrijft de staatssecretaris.

Lees ook het volledige antwoord van de staatssecretaris op de Kamervragen

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Rabobank schrapt tientallen banen in Zeeland, Roosendaal wordt hotspot

    Rabobank schrapt tientallen banen in Zeeland, Roosendaal wordt hotspot

    VLISSINGEN - Rabobank krimpt en voegt samen. Dat betekent dat 30 tot 40 banen in Zeeland verdwijnen, en in West-Brabant nog eens 40 tot 50. Een gevolg van de in 2015 aangekondigde reorganisatie. De bank concentreert de specialistische dienstverlening vanaf begin volgende maand in Roosendaal. Tegelijkertijd wil het, met minder mensen, meer betrokken zijn. Terug naar de boerenleenbank, zoals de coöperatie ooit is ontstaan.