Volledig scherm
De Caprella Equilibra, ook wel spookkreeftje genoemd. © Brian Pater

Spookkreeft ontdekt bij Borssele

BORSSELE - Attentie: de Caprella Equilibra is in Zeeland ontdekt! Een kreeftje, in de regel pakweg 4 millimeter groot. 

De Wageningse student en natuurfotograaf Brian Pater is de ontdekker, hij kwam het diertje onlangs tegen in de koelwateruitlaat van de kerncentrale bij Borssele toen hij daar met een schepnetje viste. Het is voor het eerst dat het diertje in Nederland wordt gesignaleerd.

Marco Faasse, verbonden aan het Vlaamse onderzoekscentrum eCOAST, heeft de melding van de 22-jarige student gecheckt en bevestigt diens bevindingen. Faasse zegt: ,,Ik ben vorige week naar de dijk bij Borssele gegaan. Daar trof ik bij laag water in het wier meerdere kreeftjes aan, sommige bijna twee centimeter groot.''

Spookkreeftjes

Volledig scherm
De kreeft werd ontdekt door biologiestudent Brian Pater. © Brian Pater

De Caprella Equilibra behoort tot een vlokreeftensoort uit de familie van de Caprellidae. Ze worden ook wel 'spookkreeftjes' genoemd. Aanvankelijk kwamen ze voor in wateren van Amerika en Azië. Inmiddels zijn ze ook in Noord-Afrika en Zuid-Europa gemeengoed. Kort na het jaar 2000 werden ze voor het eerst in Belgische wateren waargenomen.
Nu dus ook in Nederland. Faasse: ,,Bij Borssele wordt het water iets opgewarmd door de uitlaat van de kerncentrale, dat kan een reden zijn dat we de kreeftjes juist daar vinden. Wat ook uitmaakt is dat er op de Westerschelde veel scheepvaart is. De kreeften gaan op harde scheepshuiden zitten. We hebben de afgelopen jaren geen strenge winters gehad, misschien dat ze daardoor hun leefgebied naar Nederland hebben uitgebreid.'' 

Windmolens

Er kunnen meer factoren een rol spelen. De onderzoeker noemt de bouw van windmolenparken in zee, omdat die windmolens net als boorplatforms en scheepswrakken voor de kreeften harde ondergronden bieden. Het spookkreeftje zegt volgens hem niets over de kwaliteit - gezondheid - van het water. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement