Volledig scherm
Eneco © Remko de Waal/ANP

Splitsingswet treft Delta mogelijk onevenredig zwaar, oordeelt hof

MIDDELBURG - Eneco heeft de rechtszaak tegen de splitsing van haar energiebedrijf verloren, voor Delta is er nog een sprankje hoop, blijkt uit een tussenarrest van het Gerechtshof Amsterdam.

De verliesgevende kerncentrale in Borssele speelt daarin een cruciale rol. Het hof sluit niet uit dat Delta onevenredig zwaar wordt getroffen door de Wet Onafhankelijk Netbeheer, in de volksmond de splitsingswet. Op grond van deze wet moet Delta zijn commerciële energietak loskoppelen van het netwerkbedrijf. De Staat wil zo voorkomen dat publieke netwerken in buitenlandse handen komen of dat ze worden meegezogen in een eventueel faillissement van een energiebedrijf. Zowel Delta en Eneco zeggen dat splitsing hen onevenredig hard treft, terwijl er geen noodzaak toe is: splitsing van energiebedrijven heeft niet geleid tot lagere energieprijzen en kost alleen maar banen.

Rechten van de Mens

Eerder oordeelde de Hoge Raad dat de splitsingswet niet botst met Europees recht. In een laatste juridische poging om splitsing te voorkomen, doen Delta en Eneco een beroep op het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. De vraag is: mag je een bedrijf zijn netwerkbedrijf ontnemen. In het geval van Eneco oordeelt het hof nu dat de splitsingswet niet in strijd is met het Europese verdrag.

Bij Delta ligt dat iets anders. Het Zeeuwse energiebedrijf wordt vanwege zijn kleinere schaal toch al harder getroffen dan Eneco. Delta houdt na splitsing te bestaan als holding en moet onderdelen verkopen. Het hof ziet de kerncentrale echter als 'specifiek nadeel', want door die nucleaire fabriek kan Delta zijn commerciële energiebedrijf niet aan een willekeurige partij verkopen. De kerncentrale mag bijvoorbeeld niet in buitenlandse handen vallen. Het hof zegt dat Delta daardoor gedwongen wordt zijn netwerkbedrijf te verkopen, zal achterblijven met verliesgevende centrales en zo ten onder gaat.

Adequaat gecompenseerd

De vraag of de splitsingswet Delta onevenredig hard treft, beantwoordt het hof nog niet voor honderd procent. Maar als Delta niet 'adequaat wordt gecompenseerd', is splitsing waarschijnlijk in strijd met het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. Het hof wil nu van zowel Delta als de Staat meer informatie.

Delta reageert kort op de uitspraak. Het bedrijf herkent zich in de conclusie van het hof dat splitsing niet aan de orde mag zijn, zolang de Staat de nadelen van de splitsing onvoldoende compenseert. Delta blijft tenslotte met een onverkoopbare kerncentrale zitten. Minister Kamp heeft recent in een gesprek met de top van Delta het bedrijf aangeraden de rechtszaak te staken. Dat zou een oplossing voor de kerncentrale vergemakkelijken. De uitspraak van het hof ondersteunt Delta's opvatting dat je geen oude schoenen moet weggooien voordat je nieuwe hebt. Delta verwacht nu dat 'de Staat nu een echt adequate voorziening aanbiedt om het nadeel van Delta te verzachten'. Het bedrijf gaat 'graag met de Staat en toezichthouder ACM in overleg om de consequenties van dit arrest te bespreken'.