Volledig scherm
PREMIUM
Anne-Marie Maartens bij het meestersonnet op de voorgevel van haar woning in Ellemeet © Esme Soesman

Sonnetten met een Zeeuws rijmschema: Poëzieweek is weer begonnen

ELLEMEET - Voor het derde jaar op rij biedt Stichting Korreltje Zeezout een sonnettenkrans gratis aan in Zeeuwse boekenwinkels. De gedichtenbundel Door duizend kleurenbogen wordt vanaf 30 januari op gedichtendag aangeboden. Deze dag wordt de Nationale Poëzieweek afgetrapt.

Mensen die minstens 10 euro uitgeven in Zeeuwse boekenwinkels kunnen de bundel meenemen. De sonnettenkransen zijn geschreven door Anne-Marie Maartens uit Ellemeet en Bas Jongenelen uit Brabant. Een sonnet is een gedicht dat bestaat uit veertien regels. Een sonnettenkrans is een bundel van vijftien sonnetten: het vijftiende sonnet bestaat uit alle laatste regels van de vorige veertien sonnetten. Dat is het ‘meestersonnet’.

Zeeuws rijmschema

De gedichten bestaan uit een speciaal ‘Zeeuws’ rijmschema: ‘ABCD, ABCD, EFG, EFG’. ,,Doordat het lang duurt voor de rijmklank wordt gevonden, symboliseert het de Zeeuwse, bedijkte eilanden en hun strijd tegen de zee”, legt Maartens uit. Rijmschema’s zijn belangrijk om het ritme te bepalen. Ook kun je door middel van rijm nadruk leggen op bepaalde woorden. Dat kan het verhaal versterken. Er is veel animo voor de bundels. ,,Poëzie wordt weinig verkocht, maar wel vaak weggegeven”, vertelt Maartens. ,,Sommigen hebben de vorige twee bundels en willen ook dit jaar de bundel en zien het als een verzameling.”