Volledig scherm
Sommelier Koen van der Plas. © Jacqueline de Haas

Sommelier Inter Scaldes komt met boek over Nederlandse wijn

KRUININGEN Sommelier Koen van der Plas van driesterrenrestaurant Manoir Inter Scaldes in Kruiningen lanceert in september een boek over wijn van Nederlandse bodem. Ook wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor komt aan bod.

Nederland telt zo'n honderd wijnboeren. Van der Plas trok het afgelopen jaar door door Nederland op zoek naar gastronomische wijn. Wijn die kwalitatief zo goed is dat hij complexe gerechten in toprestaurants waardig kan begeleiden. ,,Ik had op voorhand geen idee of we in Nederland überhaupt genoeg wijnmakers hadden om er een boek over te maken. Maar ik kan je zeggen: dat is zeker het geval.”

De sommelier putte uit eigen kennis en uit bevindingen van collega's. Vaak werken die samen met wijnboeren in hun regio. Van der Plas maakte eerst een selectie. Negentig wijnen van dertig wijnboeren uit acht provincies werden blind geproefd. De proefnotities rekenden keihard af met het idee dat 'Nederlandse wijn zure meuk is'.  Vervolgens bezocht Van der Plas samen met journalist Etienne Verhoeff en fotografe Maaike Pertri negentien wijnmakers. Eén van de verhalen gaat over De Kleine Schorre in Dreischor, hofleverancier van KLM.

Wijn & Spijs uit NL verschijnt bij uitgeverij Trichis en ligt vanaf 12 september in de boekhandel.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement