Volledig scherm
Een snorvlieger © FOTO THEO KOCK

Snorvliegers strijden door tegen provinciebestuur

DEN HAAG - Paramotorclub Holland blijft zich verzetten tegen de provincie Zeeland die de schermvliegers koste wat kost buiten de provinciegrenzen wil houden. Donderdag stapte de club opnieuw naar de Raad van State.

De snorvliegers strijden al sinds 2012 met de provincie, die een ontheffing weigert om met een gemotoriseerd karretje met propeller en een scherm op te stijgen vanaf weilanden in het buitengebied. Donderdag ging het bij de hoogste bestuursrechtbank in Den Haag om het geluidsonderzoek waarmee de provincie wil aantonen dat de snorvliegers te veel lawaai maken. ,,Broddelwerk'', vindt Ronald Schnitker van de Paramotorclub Holland het uitgevoerde geluidonderzoek. De trike waarmee de schermvlieger omhoog wordt getrokken maakt minder lawaai dan een brommer, zegt hij. ,,Daar rijden er ook duizenden van rond in Zeeland." 

De provincie wil lawaaisporten en gemotoriseerde luchtsporten op het platteland terugdringen. De Paramotorclub mag van de provincie wel opstijgen en landen op luchtvaartterreinen. Daar zijn ze echter niet welkom omdat ze te langzaam vliegen. De snorvliegers mogen van de provincie ook aanhaken bij luchtvaartevenementen. Paramotorclub Holland wijst deze alternatieven af. Er mag geen publiek staan bij het snorvliegen vanwege de veiligheid, aldus de club.

Geluidsonderzoek

In augustus vorig jaar besliste de Raad van State dat de provincie de ontheffing niet zomaar had mogen weigeren . Het provinciebestuur had eerst moeten onderzoeken hoeveel geluid een opstijgende en vliegende snorvlieger maakt. Dat geluidonderzoek is uitgevoerd en werd donderdag besproken bij de Raad van State. Volgens de paramotorvliegers deugt er niets van. Er zou te lang zijn doorgereden met de trike en er is in Duitsland getest met een trike die ze in Nederland niet zouden gebruiken.

,,De provincie vindt telkens iets nieuws om de zaak dicht te timmeren'', zegt Schnitker. ''Alle Zeeuwse gemeenten verbieden het paramotorvliegen. Daar heeft duidelijk de provincie de hand in." Volgens de snorvliegers dringt het provinciebestuur het paravliegen de illegaliteit in door een absoluut verbod uit te vaardigen. Volgens de club bemoeit het zich onaanvaardbaar met de vrijetijdsbesteding van mensen. 

Uitspraak van de Raad van State over de geweigerde ontheffing volgt over circa zes weken.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement