Volledig scherm
PREMIUM
Koningin Wilhelmina bezoekt op 15 maart 1945 Schoondijke. Midden vooraan (vijfde van rechts) staat moeder Marie Huigh-van der Meulen. Achter het hekwerk van de muziektent staat Siem (met bril) midden vooraan. © Reproductie Peter Nicolai

Siem Huigh verloor zijn vader tijdens de bevrijding: ‘Jij bent een mama’s kindje’, zeiden andere kinderen

Dit is het 22ste deel van de serie waarin Zeeuwse ooggetuigen verhalen over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag vertelt Siem Huigh (1937) over zijn vlucht uit  Schoondijke, waarbij zijn vader om het leven kwam: ,,Achteraf bezien hadden we beter in Schoondijke kunnen blijven. Maar ja, je komt altijd slimmer van de markt dan je er naartoe gaat.”

De puzzel ligt in duizend stukjes op de eettafel. Voor een deel in elkaar. Extra uitdagend is dat de getekende afbeelding op de doos niet helemaal overeenkomt met de in elkaar te puzzelen voorstelling. ,,Dit is mijn enige hobby”, zegt Siem Huigh. Hij heeft erover nagedacht. Puzzels van duizend stukjes beslaan de helft van de tafel. Zo blijft er genoeg ruimte over voor de maaltijd met zijn tweeën, met zijn vrouw Ria.