Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

SGP tegen ‘religieuze’ yoga en mindfulness op gemeentehuis Reimerswaal

pollKRUININGEN - Mindfulness en yoga in de middagpauze voor ambtenaren van de gemeente Reimerswaal? ,,Nodig naast de yogaleraar ook maar meteen een dominee, imam, rabbijn en pastoor uit. Dat zal een kleurrijk gezelschap worden.” SGP-raadslid Rien Bruinooge maakte er dinsdagavond een grapje van, maar zijn onderliggende boodschap is bloedserieus: de gemeente mag niet met belastinggeld en onder werktijd hindoeïsme en boeddhisme bevorderen. ,,Het college moet hier direct mee stoppen.”

Poll

SGP snapt niets van yoga

  • Eens (64%)
  • Oneens (36%)
1197 stemmen
Quote

Hier gaan mijn nekharen van overeind staan. Het organise­ren van religieuze samenkom­sten gaat echt te ver.

Rien Bruinooge, SGP

Volgens het SGP-raadslid weten veel mensen het niet eens, maar in elke encyclopedie is te vinden dat yoga haar oorsprong vindt in het hindoeïsme en mindfulness uit het boeddhisme komt. Bruinooge vindt het maar niks dat de gemeente overweegt zulke ontspanningslessen aan te bieden om de werkdruk op het gemeentehuis te verbeteren. In een nota over gezondheidsbeleid, werd daar zijdelings naar verwezen. ,,Hier gaan mijn nekharen van overeind staan. Het organiseren van religieuze samenkomsten gaat echt te ver.  Een overheid dient neutraal te zijn.”

Hij kreeg bijval van Huib Bouwman van de ChristenUnie: ,,Ook wij hopen dat dit punt uit het stuk wordt verwijderd.” Raadsleden van PvdA en CDA zagen daarentegen weinig kwaad in het idee. ,,Ik ga er ook vanuit dat het college te goeder trouw handelt", reageerde Bruinooge. ,,Ik ken ook een heleboel mensen die ontspannen raken en de wereld weer opnieuw aankunnen na het bijwonen van een kerkdienst. Maar we vragen ook niet aan het college om een middagpauzedienst te organiseren, dus ik zou zeggen: dan ook geen yogalessen.”

Wethouder Kees Verburg benadrukte dat yoga en mindfulness alleen maar als voorbeelden zijn genoemd. ,,Er is nog geen actie ondernomen. De nota gezonde werkplek moet nog uitgewerkt worden, we zullen de opmerkingen die gemaakt zijn daarin meenemen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement