Volledig scherm
© Shutterstock

Scoutingleider uit Goes ondanks vrijspraak toch weggestuurd: alle vertrouwen is weg

POLLGOES - Scouting Nederland heeft de Goesenaar die vorig jaar kinderen brandmerkte op een zomerkamp, geroyeerd. Volgens de scouting ontbreekt elk vertrouwen in de man. De organisatie veegt in een verklaring ook de vloer aan met ontgroeningsrituelen bij de scouting.

Scouting Nederland reageert daarmee op de rechtszaak tegen Mark B. De Goesenaar werd donderdag weliswaar vrijgesproken van mishandeling van kinderen tijdens een ontgroeningsritueel op zomerkamp, maar dat was, benadrukte de rechtbank, mede te wijten aan het feit dat het Openbaar Ministerie had ingezet op een te zware aanklacht.

Poll

Vrijspraak scoutingleider is onbegrijpelijk

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
1365 stemmen

Capaciteit

Quote

De leidingge­ven­de kan nooit meer een functie binnen de vereniging vervullen

Scouting Nederland

De rechtbank oordeelde dat de man wel degelijk 'zeer onachtzaam' had gehandeld. Reden voor de Scouting Nederland om kort na de uitspraak al een standpunt in te nemen. ,,Alle vertrouwen in zijn capaciteit als leidinggevende ontbreekt en daarom kan deze vrijwilliger, ook uit respect voor de getroffen jeugdleden, nooit meer terugkeren bij Scoutinggroep Frans Naerebout", schrijft de organisatie op haar website. ,,Deze maatregel wordt om dezelfde redenen door Scouting Nederland doorgetrokken in de landelijke vereniging, wat inhoudt dat de leidinggevende nooit meer een functie binnen de vereniging kan vervullen, want het gedrag van deze leidinggevende past op geen enkele wijze binnen de uitgangspunten die Scouting Nederland hanteert."

Overigens gaat de Scouting nog een stap verder door ook het ontgroeningsritueel waarbij de kinderen gewond raakten, te verwerpen. ,,Scouting Nederland wil nogmaals benadrukken dat ontgroenen absoluut niet in onze vereniging past. Een positieve welkomstceremonie is daarvoor wel passend, bijvoorbeeld door samen een feestmaal te maken of een klimtoren te bouwen."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement