Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Schouwen houdt drinkwater uit Haringvliet

STELLENDAM - Op Schouwen-Duiveland  en Goeree-Overflakkee stroomt er de komende jaren water nog steeds zoet water uit het Haringvliet uit de kraan. Ook als de sluizen in 2018 op een kier worden gezet om trekvissen zoals zalm en zeeforel te laten passeren. Het nieuwe innamestation van Evides, dat Deltacommissaris Wim Kuijken dinsdag opent, stelt de drinkwatervoorziening voor Zeeland veilig.

In een jaar tijd is het innamestation gebouwd en is een 14 kilometer lange watertransportleiding aanlegd. Per uur stroomt er gemiddeld 650.000 liter aan Haringvlietwater doorheen naar de zuiveringslocaties Ouddorp en Haamstede. In warme zomers kan er zelfs tot 940.000 liter per uur door de transportleiding stromen. In Ouddorp krijgt het water een voorzuivering, waarna het wordt geïnfiltreerd in de duingebieden van Ouddorp en Haamstede. Dat wordt later opgepompt en gezuiverd tot schoon en veilig drinkwater.

Bij het ontwerp is rekening mee gehouden dat het westelijk deel van het Haringvliet zal verzouten door de 'kier' in de sluizen. Annette Ottolini, algemeen directeur van Evides Waterbedrijf, zegt dat nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat en Waterschap Hollandse Delta tot een goede oplossing heeft geleid: de drinkwatervoorziening is veiliggesteld en trekvissen kunnen ook migreren. Het innamestation kent bijvoorbeeld een perforatierooster. Vissen kunnen er niet doorheen. Ze belanden dan in een vijver naast het station, van waar ze kunnen terug zwemmen naar het Haringvliet.