Volledig scherm
Kijkdag voor de leegverkoop van de inboekdel bij Thermphos. © archieffoto Ruben Oreel

Schoonmaak Thermphos wordt molensteen om de nek van provincie

MIDDELBURG - De sanering van de failliete fosforfabriek Thermphos bij Nieuwdorp wordt een financiële molensteen om de nek van de provincie.

Het is volstrekt onduidelijk wanneer de resterende 2000 ton fosfor is opgeruimd en hoeveel dat gaat kosten. Daarom roept de provincie de hulp in van het Rijk. Dat heeft gedeputeerde Jo-Annes de Bat vrijdagmiddag meegedeeld aan de Provinciale Staten. De schoonmaak wordt tot nu toe betaald uit het saneringsbudget van 41 miljoen euro. Voor het overgrote deel komt dat geld uit de boedel van Thermphos. Eind deze maand is de 41 miljoen euro echter verbruikt. Als dat geld op is, gaat voor de provincie de teller lopen, want zij staat garant voor de beheerskosten. Die bedragen 700.000 euro per maand. Dat bedrag is nodig vanwege veiligheidsvoorschriften. Zo moet zolang de fosfor niet verwijderd is, de voltallige bedrijfsbrandweer paraat blijven.

Geen uitweg

Om tot medio januari de beheerskosten te dekken, vragen Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten om 1,1 miljoen euro vrij te maken. Zowel de provincie als de aannemer Decontamination Services en opdrachtgever Van Cittersbeheer BV (VCB) - een vennootschap van Zeeland Seaport voor de sanering van Thermphos - weten momenteel geen uitweg. En weten dus ook niet hoe lang de schoonmaak gaat duren. Formeel staat 22 december als opleverdatum, maar iedereen is het erover eens dat die datum niet wordt gehaald.

Maatschappelijk probleem

De armlastige provincie komt hierdoor in een lastig parket. Ze heeft het geld niet om per maand zeven ton naar Thermphos te schuiven. Na een jaar is ze 8,4 miljoen euro kwijt. Daarom vraagt ze het Rijk om hulp, niet alleen financieel, maar ook bij het zoeken naar oplossingen. "Want dit is een maatschappelijk probleem", zegt gedeputeerde De Bat.

De provincie heeft tevens de aannemer en VCB opdracht gegeven begin december met een nieuw saneringsplan en kostenplaatje te komen. Bij Thermphos ligt nog zo'n 2000 ton fosforslib. Het grote probleem is dat de fosfor in negentien verschillende samenstellingen zit. Dat bemoeilijkt het verwerken van grote volumes in een zogeheten calcineeroven. Ook laat sommige fosforslib zich moeilijk verpompen.

Ingewikkelde klus

Jaap Kruit van Mourik BV, de aannemer die voor Thermphos Decontamination Services in het leven riep: " We gaan er alles aan doen om in overleg met VCB in december met een goed doordacht plan te komen. We benadrukken dat dit een zeer ingewikkelde klus is. Nog nooit is een dergelijke fabriek op deze manier ontmanteld. We lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid en gaan het gesprek aan over hoe we de klus zo kostenefficiënt gaan klaren."