Volledig scherm
stockpzc vlissingen, gemeentehuis, stadhuis © Eldridge Pentury

Scholenbouw, Scheldeplein en Nollebosdiscussie: het gaat gewoon door in Vlissingen

VLISSINGEN - De Vlissingse overheid toont zich heel onbetrouwbaar als na vijftien jaar overleg en onderzoek en een raadsbesluit uit 2017 alsnog de nieuwbouw voor de Oost-Souburgse scholen geschrapt wordt.

Dat antwoordde wethouder Rens Reijnierse op het amendement van POV, CDA, VVD, SGP en PvdA. Die willen het budget van 10 miljoen euro voor vernieuwbouw van de scholen en een gymzaal alsnog niet uitgeven omdat de schuld van Vlissingen te hoog oploopt. Het is één van de voorstellen uit hun ‘alternatieve begroting’. Die geloofwaardigheid was Pim Kraan een zorg, zei hij. ,,Nood breekt wet. Wij laten het oplossen van de schuld (177 miljoen euro per eind 2019) zwaarder wegen.” Maar de vijf fracties stonden daar alleen in. Ook het miljoen voor de voorbereiding van een nieuwe brede school in het Scheldekwartier, volgens het college noodzakelijk om nieuwe gezinnen aan te trekken, blijft staan. De hele alternatieve begroting kreeg geen steun van de overige partijen. Die steunden de begroting wel. 

Fors investeren

Vlissingen blijft de komende jaren nog fors investeren en dat drijft de schuldenlast op, erkende wethouder John de Jonge. De gemeente leent voor het bouwrijp maken van het Scheldekwartier en de bouw van de nieuwe brug in het Dok, maar ook voor de herinrichting van het Scheldeplein en tweerichtingverkeer in de Coosje Buskenstraat. Die laatste budgetten (samen bijna 2 miljoen euro) en reserves, zoals voor de herdenking van de Slag om de Schelde schrappen of halveren lost niets op. Wat niet wordt besteed, verdwijnt in de negatieve algemene reserve of het wordt gekort op de artikel 12-uitkering, waarschuwde De Jonge.  ,,Ik doe niet mee aan het kunstmatig opjagen van het tekort. Nieuwe stenen op het Scheldeplein brengen de ondernemers geen euro op", vond Kraan. Integendeel, zei wethouder Sem Stroosnijder. Volgens hem vraagt de Vlissingse Ondernemers Centrale bij ieder overleg om modernisering van het plein uit 1991. ,,De tegels blijven er vies uitzien. We wensen aanpak voor dit stukje Vlissingen.” Josephine Elliott (D66) vond dat de alternatieve begroting van de vijf oppositiefracties Vlissingen zou kapot bezuinigen. ,,We moeten gaan voor een toekomstbestendig Vlissingen.”

Het college deed zijn best te weerleggen dat inspraak door de burgers niet meer zou kunnen. Daar hadden alle partijen kritiek op. De burgerparticipatie bij de plannen voor het Nollebos is niet geschrapt, weerlegde wethouder Rens Reijnierse. ,,We hebben afgesproken dat er een integraal streefbeeld wordt gemaakt waar iedereen die dat wil bij betrokken kan zijn.” Over enkele weken komt er informatie naar de raad hoe dat aangepakt wordt, beloofde hij. ,,Maar daar zijn we wel een jaar mee bezig". Volgens Reijnierse belandde de term 'burgerparticipatie’ in de begroting in het rijtje 'wat we niet kunnen doen’ doordat er geen extra geld voor is. ,,Maar het gaat wel vol plaatsvinden.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement