Volledig scherm
Het gaat ook heel goed met het scholbestand door de sterk verminderde visserijdruk. © ANP

Schol mijdt warme Oosterschelde

VLISSINGEN - Schol mijdt de Oosterschelde door de stijgende zeewatertemperatuur, meldt stichting Anemoon op basis van waarnemingen door duikers.

De ontwikkeling is opmerkelijk. De Oosterschelde en de Waddenzee vormen van oudsher de belangrijkste kraam- en kinderkamergebieden voor de schol, de meest voorkomende platvis in de Noordzee. Het gaat ook heel goed met het scholbestand door de sterk verminderde visserijdruk, omdat er eenmaal veel minder vissersschepen zijn.

Toch hebben duikers die actief zijn voor stichting Anemoon, sinds de eerste tellingen in 1994 niet eerder zo weinig schol in de Oosterschelde gezien als in 2016, het laatste jaar waarvan de gegevens op een rijtje zijn gezet. De oorzaak is volgens stichting Anemoon de gestegen watertemperatuur. 

Schol, een koudbloedig dier, heeft bij hoge temperaturen meer voedsel nodig, omdat die dan meer verteert. Kustwateren zijn voedselrijk, maar dat voordeel weegt, aldus Anenoom, niet meer op tegen het nadeel van meer energieverbruik door de hogere temperatuur.

Stichting Anemoon voorspelt: 'Als dit patroon zich voortzet, is het slechts een kwestie van tijd dat deze ooit zo algemene oranjegestippelde platvis in ons kustgebied op de lijst terecht komt met zeldzame, door duikers waar te nemen soorten.'