Volledig scherm
Het schilderij 'Awakening eagle' van Lee Man Fong bracht 900.000 euro op. © Zeeuws Veilinghuis

Schilderij voor recordbedrag van 9 ton verkocht op veiling in Middelburg

MIDDELBURG - Het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg heeft woensdagmiddag een record geboekt. Tijdens de veiling van Zuidoost-Aziatische kunst werd een schilderij van Lee Man Fong (1913-1988) voor 900.000 euro verkocht.

Volgens het Zeeuws Veilinghuis gaat het om de hoogste opbrengst die dit jaar op een Nederlandse kunstveiling is geboekt. Voor het veilinghuis zelf is het een absoluut record. Dat stond sinds 2013 op 750.000 euro voor een schilderij van Willem Gerard Hofker (1902-1981). Voor Lee Man Fong gaat het om een ‘wereldrecord’ voor zijn kenmerkende langgerekte schilderijen.

Het schilderij, Awakening eagle getiteld, stond voor 100.000 tot 150.000 euro in de catalogus. Het gaat om een lang onbekend gebleven vroeg werk van Lee Man Fong. Het Zeeuws Veilinghuis ontdekte het schilderij deze zomer in IJsland. 

De vader van de eigenaar, die in IJsland woont, bleek het in 1950 op een tentoonstelling in Haarlem te hebben gekocht van de kunstenaar. Voor de eigenaar zelf was het een groot deel van zijn leven niet bekend wie de maker was, aangezien het schilderij in het Chinees is gesigneerd. 

Lee Man Fong was in de jaren zestig de paleisschilder van Soekarno, de eerste president van Indonesië. In Zuidoost-Azië is zijn werk erg populair.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement