Volledig scherm
Het schilderij 'Awakening eagle' van Lee Man Fong bracht 900.000 euro op. © Zeeuws Veilinghuis

Schilderij voor recordbedrag van 9 ton verkocht op veiling in Middelburg

MIDDELBURG - Het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg heeft woensdagmiddag een record geboekt. Tijdens de veiling van Zuidoost-Aziatische kunst werd een schilderij van Lee Man Fong (1913-1988) voor 900.000 euro verkocht.

Volgens het Zeeuws Veilinghuis gaat het om de hoogste opbrengst die dit jaar op een Nederlandse kunstveiling is geboekt. Voor het veilinghuis zelf is het een absoluut record. Dat stond sinds 2013 op 750.000 euro voor een schilderij van Willem Gerard Hofker (1902-1981). Voor Lee Man Fong gaat het om een ‘wereldrecord’ voor zijn kenmerkende langgerekte schilderijen.

Het schilderij, Awakening eagle getiteld, stond voor 100.000 tot 150.000 euro in de catalogus. Het gaat om een lang onbekend gebleven vroeg werk van Lee Man Fong. Het Zeeuws Veilinghuis ontdekte het schilderij deze zomer in IJsland. 

De vader van de eigenaar, die in IJsland woont, bleek het in 1950 op een tentoonstelling in Haarlem te hebben gekocht van de kunstenaar. Voor de eigenaar zelf was het een groot deel van zijn leven niet bekend wie de maker was, aangezien het schilderij in het Chinees is gesigneerd. 

Lee Man Fong was in de jaren zestig de paleisschilder van Soekarno, de eerste president van Indonesië. In Zuidoost-Azië is zijn werk erg populair.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tbs met dwangverpleging geëist tegen gewelddadige Hagenaar

    Tbs met dwangver­ple­ging geëist tegen gewelddadi­ge Hagenaar

    MIDDELBURG – De 31-jarige Hagenaar M. B. zou in ieder geval een tbs met dwangverpleging plus de zes weken cel van een eerder vonnis opgelegd moeten krijgen, vindt de officier van justitie in Middelburg. B. wordt ervan verdacht op 2 juni van dit jaar in Vogelwaarde zijn partner ernstig te hebben mishandeld en een dag later haar vader te hebben bedreigd. Zo zou hij haar bij de haren hebben gepakt, tegen de grond hebben gesmeten, tegen haar rug hebben getrapt en de keel hebben dichtgeknepen. Haar vader had hij gedreigd ‘dat kolere kot in de fik te steken’ en iedereen die in de weg stond ging opruimen.
  2. Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    MIDDELBURG - Tegen de 38-jarige C. H., zonder vaste woon- of verblijfplaats, is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van twee jaar geëist. ook zou ze nog een celstraf van zes weken moeten uitzitten van een eerder vonnis. De vrouw wordt ervan verdacht op 8 april van dit jaar een oudere man bij wie zij tijdelijk inwoonde met een klauwhamer tegen zijn hoofd te hebben geslagen. De man liep daardoor een gebroken neus en een bloedend oor op. Kort daarvoor zou zij hem met een mes in de rug hebben gestoken. Volgens de vrouw viel het allemaal wel mee. De klauwhamer kwam eigenlijk tegen zijn hand aan en door de klap eindigde die hard op zijn neus. Het mesje was een tomatenmesje geweest en was niet meer dan een prikje geweest. ,,Een poging doodslag en een eenvoudige mishandeling, concludeerde de officier van justitie.’' De achtergrond van de delicten lag in de relationele sfeer. De man dacht een relatie met haar te hebben en eigenlijk was H. daar helemaal niet van gediend. Toen hij op de bewuste dagen in een geïrriteerde sfeer avances maakte regeerde zij met de hamer en het mesje.