Volledig scherm
Doop van een patrouilleschip bij Damen in Vlissingen. © ANP

Scheepsbouwer Damen steunt oproep om te investeren in de marine

VLISSINGEN - De Damen Shipyards Group steunt een rapport dat de regering oproept meer te investeren in de marinevloot.

Vorige maand spoorde directeur Hein van Ameijden van scheepswerf Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen het toekomstige kabinet al aan meer dan een miljard uit te trekken voor defensie. En dan met name de marine, want die staat al jaren achter in de rij. DSNS is al sinds 1879 hofleverancier van de Koninklijke Marine.

Damen ziet zijn wens terug in het rapport De Marine en Marinebouw Cluster. Deze week werd dat overhandigd aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Nu de kabinetsformatie nog loopt, kan zij niets toezeggen. Het rapport is gemaakt in opdracht van de brancheorganisaties Stichting Nederland Maritiem, Netherlands Maritime Technology en de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid, waarvan Karla Peijs - oud-commissaris van de koningin in Zeeland - voorzitter is.

Het rapport acht het noodzakelijk de huidige M-fregatten, mijnenjagers en Walrus-onderzeeboten te vervangen, stipt Damen aan in een vrijdag gepubliceerd bericht. De schepen naderen het eind van hun levensduur. Door flink te investeren in vervanging kan het nieuwe kabinet drie doelen bereiken. De Koninklijke Marine wordt een supermoderne zeestrijdkracht. De maritieme industrie krijgt een impuls en kan met innovatieve scheepsbouw zijn internationale concurrentiepositie versterken. In een wereld die onveiliger wordt, kan Nederland ook in NAVO-verband zijn maritieme rol beter uitoefenen.

Volgens Van Ameijden van Damen Schelde Naval Shipbuilding moet het kabinet zich niet richten op internationale defensie-samenwerking als er Nederlandse bedrijven zijn die efficiënt en goedkoop hoogtechnologisch militair materieel kunnen bouwen. Volgens het rapport is het Nederlandse marinebouwcluster klaar om de marine naar een 'next level' te brengen.