Volledig scherm
Ook de ouderwetse Friese doorlopers worden nog gebruikt. Zoals hier op de plassen tussen Buttinge en Sint Laurens. © Willem Adriaansens

Schaatskoorts: het ijs kraakt, maar het is fantastisch (video's)

Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst. Tientallen mensen hebben schaatskoorts: ze parkeren auto in de berm, stappen het prikkeldraad over, trekken hun schaatsen aan en hup, het ijs op.

Kinderen nemen sleetjes mee, en iemand waagt zich zelfs met een kinderwagen op het ijs. Fanatiekelingen van ijsvereniging SKA in Middelburg zijn er ook: ze zoeven het Noordervroon over. "We hebben al heel wat rondjes gereden", vertellen Athy Thijen uit 's Heer Abtskerke en Diana de Bad uit Domburg. "Het is super. Het ijs is heel mooi glad."

Gevaarlijk zien de schaatsers niet op het Noordervroon. "Ik weet dat het water hier ondiep is. Anders zou ik het ijs niet op gaan", zegt Thijen. "Ik vind het wel eng dat het ijs kraakt", bekennen de zusjes Nikki (10) en Franka (12) Verhage uit Vlissingen. "Ik zag ook scheuren komen", vertelt Nikki. "Maar het is heel mooi. Je kunt echt overal rijden."

Adrie Riemens uit Domburg staat al vanaf half tien op zijn noren. "Dit is fantastisch. Zodra het vriest in Nederland, ga ik naar Friesland. Maar nu is het hier zelfs beter dan daar. Het Noordervroon is zoet water, daarom is het altijd één van de eerste plaatsen waar je kunt schaatsen. Ik ga ook wel eens naar een kunstijsbaan, maar dit is de echte natuur."

Niels Maljaars maakte een mooie video van schaatsers in Westkapelle:

Lukas Jonkman deelde deze schaatsfoto met ons:

Volledig scherm
Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst. © Cornelleke Blok
Volledig scherm
Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst. © Cornelleke Blok
Volledig scherm
De Sint Laurense Weihoek: Het gebied waar normaal vogels voorkomen is nu overgenomen door schaatsers. © Peter Sneltjes
Volledig scherm
Hayley Blanker met husky Chuck, heerlijk aan het genieten op een bevroren plas aan de Zuidbeekseweg in Vlissingen. © Sandra Jeffrey Schotanus-Blanker
Er wordt geschaatst op de plassen van de natuurgebieden tussen Buttinge en Sint Laurens, waar normaal gesproken de vogels, eenden en ganzen bivakkeren.
Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst. Tientallen mensen hebben schaatskoorts: ze parkeren auto in de berm, stappen het prikkeldraad over, trekken hun schaatsen aan en hup, het ijs op. Kinderen nemen sleetjes mee, en iemand waagt zich zelfs met een kinderwagen op het ijs. Fanatiekelingen van ijsvereniging SKA in Middelburg zijn er ook: ze zoeven het Noordervroon over. "We hebben al heel wat rondjes gereden", vertellen Athy Thijen uit 's Heer Abtskerke en Diana de Bad uit Domburg. "Het is super. Het ijs is heel mooi glad." Gevaarlijk zien de schaatsers niet op het Noordervroon. "Ik weet dat het water hier ondiep is. Anders zou ik het ijs niet op gaan", zegt Thijen. "Ik vind het wel eng dat het ijs kraakt", bekennen de zusjes Nikki (10) en Franka (12) Verhage uit Vlissingen. "Ik zag ook scheuren komen", vertelt Nikki. "Maar het is heel mooi. Je kunt echt overal rijden." Adrie Riemens uit Domburg staat al vanaf half tien op zijn noren. "Dit is fantastisch. Zodra het vriest in Nederland, ga ik naar Friesland. Maar nu is het hier zelfs beter dan daar. Het Noordervroon is zoet water, daarom is het altijd één van de eerste plaatsen waar je kunt schaatsen. Ik ga ook wel eens naar een kunstijsbaan, maar dit is de echte natuur."
  1. Gruwelijke details bekend over de Zeeuws-Vlaamse zedenzaak: ‘Ik doe er wel een pilletje in’
    PREMIUM

    Gruwelijke details bekend over de Zeeuws-Vlaam­se zedenzaak: ‘Ik doe er wel een pilletje in’

    MIDDELBURG - Een moeder uit Terneuzen die jarenlang haar dochters liet misbruiken door haar partner, naaktfoto’s van hen maakte en betrokken zou zijn bij mensenhandel, verkrachting en uitbuiting; het kwam deze week aan bod tijdens de eerste zitting voor de rechtbank in Middelburg. Met het begin van de rechtszaak, kwamen ook de eerste gruwelijke details naar buiten. Officier van justitie Suijkerbuijk sprak van een dossier met kwetsbare slachtoffers. ,,Ze vormden samen een team dat de dochters in de verhuur deed.”