Volledig scherm
Ook de ouderwetse Friese doorlopers worden nog gebruikt. Zoals hier op de plassen tussen Buttinge en Sint Laurens. © Willem Adriaansens

Schaatskoorts: het ijs kraakt, maar het is fantastisch (video's)

Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst. Tientallen mensen hebben schaatskoorts: ze parkeren auto in de berm, stappen het prikkeldraad over, trekken hun schaatsen aan en hup, het ijs op.

Kinderen nemen sleetjes mee, en iemand waagt zich zelfs met een kinderwagen op het ijs. Fanatiekelingen van ijsvereniging SKA in Middelburg zijn er ook: ze zoeven het Noordervroon over. "We hebben al heel wat rondjes gereden", vertellen Athy Thijen uit 's Heer Abtskerke en Diana de Bad uit Domburg. "Het is super. Het ijs is heel mooi glad."

Gevaarlijk zien de schaatsers niet op het Noordervroon. "Ik weet dat het water hier ondiep is. Anders zou ik het ijs niet op gaan", zegt Thijen. "Ik vind het wel eng dat het ijs kraakt", bekennen de zusjes Nikki (10) en Franka (12) Verhage uit Vlissingen. "Ik zag ook scheuren komen", vertelt Nikki. "Maar het is heel mooi. Je kunt echt overal rijden."

Adrie Riemens uit Domburg staat al vanaf half tien op zijn noren. "Dit is fantastisch. Zodra het vriest in Nederland, ga ik naar Friesland. Maar nu is het hier zelfs beter dan daar. Het Noordervroon is zoet water, daarom is het altijd één van de eerste plaatsen waar je kunt schaatsen. Ik ga ook wel eens naar een kunstijsbaan, maar dit is de echte natuur."

Niels Maljaars maakte een mooie video van schaatsers in Westkapelle:

Lukas Jonkman deelde deze schaatsfoto met ons:

Volledig scherm
Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst. © Cornelleke Blok
Volledig scherm
Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst. © Cornelleke Blok
Volledig scherm
De Sint Laurense Weihoek: Het gebied waar normaal vogels voorkomen is nu overgenomen door schaatsers. © Peter Sneltjes
Volledig scherm
Hayley Blanker met husky Chuck, heerlijk aan het genieten op een bevroren plas aan de Zuidbeekseweg in Vlissingen. © Sandra Jeffrey Schotanus-Blanker
Er wordt geschaatst op de plassen van de natuurgebieden tussen Buttinge en Sint Laurens, waar normaal gesproken de vogels, eenden en ganzen bivakkeren.
Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst. Tientallen mensen hebben schaatskoorts: ze parkeren auto in de berm, stappen het prikkeldraad over, trekken hun schaatsen aan en hup, het ijs op. Kinderen nemen sleetjes mee, en iemand waagt zich zelfs met een kinderwagen op het ijs. Fanatiekelingen van ijsvereniging SKA in Middelburg zijn er ook: ze zoeven het Noordervroon over. "We hebben al heel wat rondjes gereden", vertellen Athy Thijen uit 's Heer Abtskerke en Diana de Bad uit Domburg. "Het is super. Het ijs is heel mooi glad." Gevaarlijk zien de schaatsers niet op het Noordervroon. "Ik weet dat het water hier ondiep is. Anders zou ik het ijs niet op gaan", zegt Thijen. "Ik vind het wel eng dat het ijs kraakt", bekennen de zusjes Nikki (10) en Franka (12) Verhage uit Vlissingen. "Ik zag ook scheuren komen", vertelt Nikki. "Maar het is heel mooi. Je kunt echt overal rijden." Adrie Riemens uit Domburg staat al vanaf half tien op zijn noren. "Dit is fantastisch. Zodra het vriest in Nederland, ga ik naar Friesland. Maar nu is het hier zelfs beter dan daar. Het Noordervroon is zoet water, daarom is het altijd één van de eerste plaatsen waar je kunt schaatsen. Ik ga ook wel eens naar een kunstijsbaan, maar dit is de echte natuur."
 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.