Ook de ouderwetse Friese doorlopers worden nog gebruikt. Zoals hier op de plassen tussen Buttinge en Sint Laurens.
Volledig scherm
Ook de ouderwetse Friese doorlopers worden nog gebruikt. Zoals hier op de plassen tussen Buttinge en Sint Laurens. © Willem Adriaansens

Schaatskoorts: het ijs kraakt, maar het is fantastisch (video's)

Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst. Tientallen mensen hebben schaatskoorts: ze parkeren auto in de berm, stappen het prikkeldraad over, trekken hun schaatsen aan en hup, het ijs op.

Kinderen nemen sleetjes mee, en iemand waagt zich zelfs met een kinderwagen op het ijs. Fanatiekelingen van ijsvereniging SKA in Middelburg zijn er ook: ze zoeven het Noordervroon over. "We hebben al heel wat rondjes gereden", vertellen Athy Thijen uit 's Heer Abtskerke en Diana de Bad uit Domburg. "Het is super. Het ijs is heel mooi glad."

Gevaarlijk zien de schaatsers niet op het Noordervroon. "Ik weet dat het water hier ondiep is. Anders zou ik het ijs niet op gaan", zegt Thijen. "Ik vind het wel eng dat het ijs kraakt", bekennen de zusjes Nikki (10) en Franka (12) Verhage uit Vlissingen. "Ik zag ook scheuren komen", vertelt Nikki. "Maar het is heel mooi. Je kunt echt overal rijden."

Adrie Riemens uit Domburg staat al vanaf half tien op zijn noren. "Dit is fantastisch. Zodra het vriest in Nederland, ga ik naar Friesland. Maar nu is het hier zelfs beter dan daar. Het Noordervroon is zoet water, daarom is het altijd één van de eerste plaatsen waar je kunt schaatsen. Ik ga ook wel eens naar een kunstijsbaan, maar dit is de echte natuur."

Niels Maljaars maakte een mooie video van schaatsers in Westkapelle:

Lukas Jonkman deelde deze schaatsfoto met ons:

Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst.
Volledig scherm
Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst. © Cornelleke Blok
Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst.
Volledig scherm
Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst. © Cornelleke Blok
De Sint Laurense Weihoek: Het gebied waar normaal vogels voorkomen is nu overgenomen door schaatsers.
Volledig scherm
De Sint Laurense Weihoek: Het gebied waar normaal vogels voorkomen is nu overgenomen door schaatsers. © Peter Sneltjes
Hayley Blanker met husky Chuck, heerlijk aan het genieten op een bevroren plas aan de Zuidbeekseweg in Vlissingen.
Volledig scherm
Hayley Blanker met husky Chuck, heerlijk aan het genieten op een bevroren plas aan de Zuidbeekseweg in Vlissingen. © Sandra Jeffrey Schotanus-Blanker
Er wordt geschaatst op de plassen van de natuurgebieden tussen Buttinge en Sint Laurens, waar normaal gesproken de vogels, eenden en ganzen bivakkeren.
Op het Noordervroon, tussen Westkapelle en Domburg, wordt zondag volop geschaatst. Tientallen mensen hebben schaatskoorts: ze parkeren auto in de berm, stappen het prikkeldraad over, trekken hun schaatsen aan en hup, het ijs op. Kinderen nemen sleetjes mee, en iemand waagt zich zelfs met een kinderwagen op het ijs. Fanatiekelingen van ijsvereniging SKA in Middelburg zijn er ook: ze zoeven het Noordervroon over. "We hebben al heel wat rondjes gereden", vertellen Athy Thijen uit 's Heer Abtskerke en Diana de Bad uit Domburg. "Het is super. Het ijs is heel mooi glad." Gevaarlijk zien de schaatsers niet op het Noordervroon. "Ik weet dat het water hier ondiep is. Anders zou ik het ijs niet op gaan", zegt Thijen. "Ik vind het wel eng dat het ijs kraakt", bekennen de zusjes Nikki (10) en Franka (12) Verhage uit Vlissingen. "Ik zag ook scheuren komen", vertelt Nikki. "Maar het is heel mooi. Je kunt echt overal rijden." Adrie Riemens uit Domburg staat al vanaf half tien op zijn noren. "Dit is fantastisch. Zodra het vriest in Nederland, ga ik naar Friesland. Maar nu is het hier zelfs beter dan daar. Het Noordervroon is zoet water, daarom is het altijd één van de eerste plaatsen waar je kunt schaatsen. Ik ga ook wel eens naar een kunstijsbaan, maar dit is de echte natuur."
  1. Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had
    PREMIUM
    Column Jan van Damme

    Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had

    Het is anders deze dagen. Drastisch anders. Blij zijn met de lente lijkt taboe. Wandelend loeren we achterdochtig naar elkaar, je moet op anderhalve meter afstand blijven hoor. De voordeurbel. Als ik opendoe staat de postbode al tien meter verder op straat te zwaaien dat hij een pakketje heeft neergelegd. De boekwinkel is open, nog wel. Ook daar waan ik me een melaatse. Geen kip, bijna geen kip te zien. Het lijkt of er iemand met een gifspuit door de wereld is getrokken om elk spoortje levendigheid de kop in te drukken.