Volledig scherm
Scalda in Vlissingen © PZC

Scalda neemt groene mbo-opleidingen Edudelta over

VIDEOGOES - Mbo-school Scalda neemt per 1 augustus 2018 de mbo-opleidingen van het Edudelta College in Goes over. Daardoor kan het groene mbo-onderwijs in Zeeland blijven bestaan.

De overname is noodzakelijk omdat de Edudelta Onderwijsgroep, waar het Edudelta College bij hoort, te klein is om zelfstandig te blijven bestaan. Half september werd duidelijk dat alle scholen ingelijfd worden door andere instellingen.

De Goese mbo-opleidingen van Edudelta blijven voorlopig in hun huidige vorm bestaan, onder de vlag van Scalda. Alle docenten (zo’n dertig medewerkers) behouden hun baan, enkele ondersteunende medewerkers worden boventallig. ,,We zijn heel blij dat Scalda de verantwoordelijkheid neemt voor onze 350 mbo-studenten”, zegt Koos Samsom, voorzitter van het college van bestuur van de Edudelta Onderwijsgroep.

Vertrouwde naam

Scalda wil de Goese mbo-opleidingen onder de vertrouwde naam ‘Groen College’ voortzetten. De komende drie schooljaren blijven de mbo’ers van Edudelta hun opleidingen hoogstwaarschijnlijk volgen in het huidige gebouw op het Stationspark in Goes. Zo kunnen de huidige studenten hun diploma halen op de plek die ze gewend zijn.

,,Het groene onderwijs is onmisbaar in de Zeeuwse economie. We willen alles doen wat nodig is om het te behouden”, zegt Hendrik-Jan van Arenthals, voorzitter van het college van bestuur van Scalda. ,,Dit biedt bovendien kansen voor nieuwe vormen van onderwijs. En we kunnen ons eigen onderwijs versterken.”

De grootste Zeeuwse mbo-school onderzoekt de komende jaren hoe de groene opleidingen vernieuwd kunnen worden en hoe combinaties gemaakt kunnen worden met bijvoorbeeld maritieme opleidingen, techniek, toerisme, zorg of horeca. Van Arenthals: ,,Je kunt bijvoorbeeld denken aan opleidingen als landbouwtechnologie of levensmiddelentechnologie. Maar ook met economie zijn combinaties mogelijk. Boeren zijn tegenwoordig meer bedrijfsleiders.”

Praktijk

Scalda is van plan de komende jaren steeds meer lessen in de praktijk te gaan geven, op locatie bij bedrijven en instellingen. Met die maatregel wil de school de daling van het studentenaantal te lijf te gaan. Ook de groene opleidingen verhuizen in de toekomst (deels) naar praktijklocaties. Volgens Van Arenthals past die vorm van onderwijs goed bij de studenten. ,,Het zijn jongeren die graag de handen uit de mouwen steken. Leerlingen van de paardenklas van Edudelta volgen nu al theorielessen op de manege. Zo staan ze het dichtst bij de werkelijkheid van de werkvloer.”

Eerder werd al duidelijk dat de Goese vmbo-afdeling van Edudelta overgenomen wordt door de Pontes Scholengroep. De Lentiz Onderwijsgroep in Vlaardingen neemt de vestigingen in Middelharnis, Bleiswijk en Barendrecht over. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement