Volledig scherm
Thermphos © Marcelle Davidse

Ruzie over sanering fosforfabriek Thermphos ontploft

NIEUWDORP  - Mourik, het moederbedrijf van aannemer Decontamination Services, en opdrachtgever Van Citters Beheer verwijten elkaar onveilig gedrag bij de sanering van de failliete fosforfabriek Thermphos. VCB-directeur Carel Braakman zei maandagavond in de provinciale commissie bestuur dat VCB al zes maal de sanering heeft stilgelegd omdat de aannemer de veiligheidsregels schond.

Vorige week donderdag liet Van Citters Beheer weten te willen breken met Decontamination Services (DS), om de sanering zo tot een goed einde te brengen. Een eenzijdig besluit, zegt Mourik. Maandag sloeg het bedrijf terug met een verklaring op haar website. Mourik stelt op haar zijn beurt dat het de sanering van de failliete fosforfabriek Thermphos afgelopen week heeft opgeschort omdat de veiligheid van werknemers in het geding is. 

Radioactieve stoffen

In het nieuwe plan van aanpak zou VCB eisen dat de schoonmaak van het ovenhuis ook door werknemers kan worden gedaan, terwijl Mourik uitsluitend robots en machines wil inzetten. Want, zegt Mourik: ,,In het ovenhuis zitten nog levensgevaarlijke fosforresten, asbest en radioactieve stoffen.'' Mourik verklaart niet te willen marchanderen met veiligheid van personeel, ook al valt de sanering daardoor duurder uit. Daarmee suggereert Mourik dat VCB kostenbesparingen belangrijker vindt dan de veiligheid van personeel.

Die aantijging raakt kant noch wal, foeterde VCB-directeur Carel Braakman maandagavond in de commissie bestuur van de provincie, die verantwoordelijk is voor de beheerskosten van Thermphos. ,,Voor alle stappen die wij zetten, zijn vergunningen nodig. Die moeten worden goedgekeurd door alle toezichthouders, dus ook de arbeidsinspectie. De veiligheidseisen zijn uitermate streng.''

Kennis uit boekjes

Over de aanpak van het ovenhuis verschillen beide partijen van mening. Volgens Braakman kunnen werknemers de ovens uitruimen. Dat gebeurde toen Thermphos nog draaide elke vier jaar. VCB heeft ex-Thermphossers ingehuurd om daarvoor een plan te maken. Braakman: ,,VCB is niet overtuigd van de methode die aan de aannemer voorstaat.  Dat is kennis uit boekjes en verhalen. Wij vertrouwen liever op de expertise van oud-Thermphos-mensen. Bovendien is de kostenraming van de aannemer buiten elke realiteit.''

Volgens de VCB-directeur is het saneringsgeld (nog) geen issue. Er is immer nog geld beschikbaar vanuit de sleutelklare overeenkomst die destijd met DS is gesloten. De aannemer heeft tot nu toe twee einddata overschreden. Over en weer lopen claims die een rol spelen bij het maken van een plan van aanpak dat precies vertelt wanneer de sanering klaar is, hoeveel dat kost en wie wat betaalt. Een kostenraming is noodzakelijk om financiële steun van het Rijk te krijgen.

Achter gesloten deuren

In tanks, leidingen en vaten van Thermphos zit nog om en nabij 2000 ton fosforslik. De methode van DS om dat te verwerken (persen, filteren en verbranden) werkt, maar gaat traag. Met de huidige snelheid duurt de sanering nog tot medio of eind 2018.  De sanering van de fosforfabriek is momenteel een zware financiële last voor de provincie. Alleen al aan het beheer van het terrein is de provincie zeven ton per maand kwijt. Daarvoor is nu budget tot eind april. Eind maart moet er een definitief plan van aanpak liggen. Maandagavond besprak de commissie bestuur achter gesloten deuren over hoe nu te handelen.