Volledig scherm
Jan de Korte haalt vlonders weg. © Ruben Oreel

Ruzie in Veere: minicampinghouder in de clinch over vlonders en paaltjes

MELISKERKE - Voor minicampinghouder Jan de Korte uit Meliskerke is de maat vol. Zijn strijd met de gemeente Veere over vlonders en paaltjes blijft etteren. Hij moet ze voor 16 november weghalen anders krijgt hij een boete van 125.000 euro.

In de winter moeten ze van de gemeente weg omdat er dan geen 'bouwwerken' mogen staan. Die bepaling moet illegaal kamperen voorkomen. De Korte heeft sinds vorig jaar een conflict met de gemeente Veere hierover, die ook een vergunning voor die vlonders weigerde.

Mistroostig kijkt de eigenaar van minicamping Kaasboerderij Mariekerke naar de houten paaltjes die nog net de kop opsteken. Hij staat tussen de restanten van de vlonder waarop safaritent Marie Belle stond. De Korte moet daarnaast ook tachtig paaltjes per vlonder uit de grond halen.

Een kraan trekt nu elk paaltje uit de klei. Een enorme klus. Op de parkeerplaats staat een grote aanhanger met daarop het verwijderde hout. "Vorig jaar moest ik alles verstoken, ik kreeg de vlonders niet onbeschadigd weg. Dit voorjaar gebruikte ik schroeven in plaats van spijkers. Dat scheelt wel. Maar het is zo zonde. Al die arbeidsuren. En waarom?”

Zijn camping is één van de zestien Farmcamps in Nederland. De Korte: "Op twee na moeten de safaritenten na het seizoen weg. De vlonders worden dan met zeil afgedekt. De andere dertien mogen de hele boel laten staan. Ik ben de enige waar echt alles weg moet."

Hij snapt dat iedere gemeente z’n eigen regels stelt. "Hier moet je je kampeermiddelen in de winter weghalen. Dat is duidelijk. Dat heb ik ook altijd gedaan. Tot de gemeente in 2015 opeens eiste dat ik die vlonders zou weghalen. En zes weken later ook de paaltjes eronder. Die zijn mijn basis, de markering van alles. Zo weet ik waar de waterleiding zit, het gas en elektra. Niemand heeft er last van.”

Voor De Korte is de maat echt vol. "Bemiddeling is helaas mislukt. En de uitspraak in de rechtszaak is pas rond 1 december. Maar ja, dan is alles hier al weg. Ik heb de gemeente gevraagd of ze me de tijd wil geven tot die uitspraak. Dat wil ze niet. Dus voor de zekerheid laat ik de gemeente op 11 of 12 november hier controleren als alles weg is. Dat ik straks niet weer voor een onaangename verrassing kom te staan.”

De Korte vindt dat de regels dan ook voor de ruim honderdvijftig andere minicampings in de gemeente Veere moeten gelden. Speeltoestellen, tenten, veel caravans, ze vallen allemaal onder de noemer 'bouwwerken'. In een brief aan de gemeente stelt hij die eis.

Hij vindt dat het college van burgemeester en wethouders ervoor moet zorgen dat elke minicamping zich aan de regels houdt die ook voor hem gelden. "Gelijke monniken, gelijke kappen."

Dan sjokt De Korte weg richting ‘Marie Rose’. Om nog meer slopen.

Volledig scherm
Jan de Korte bij de vlonders die volgens de gemeente Veere weg moesten. © Lex de Meester