Volledig scherm
Rutte in gesprek met gedeputeerde Jo-Annes de Bat. © Marcelle Davidse

Rutte in Zeeland: ‘Dit is toch waanzinnig? Te gek, man!’

NEELTJE JANS - In zes uur tijd deed minister-president Mark Rutte woensdag Neeltje Jans, Ovezande en Oostburg aan. Verslag van een werkbezoek in drie bedrijven. ,,Doen we nog even een groepsfoto?”

9.30 uur: Neeltje Jans.

Volledig scherm
In de stuurhut van de ZZ18, op weg naar de hangmosselen. © Marcelle Davidse

Mark Rutte is nog maar net uit de BMW gestapt, of zijn woordvoerster pakt de telefoon erbij. ,,Even een videootje opnemen voor Instagram”, roept hij, monter als altijd. ,,Zit mijn das goed?” Kort vertelt hij voor de camera dat hij op bezoek is in Zeeland om te zien hoe de provincie, ondanks de krimp, een gebied kan blijven waar het fijn wonen en werken is. ,,Ik heb er zin in.”
De eerste halte is viskwekerij Neeltje Jans. Na de koffie met bolus bezoekt Rutte de winkel bij de kwekerij. Hij krijgt mootjes haring aangeboden en deelt die rond. ,,Héérlijk is ie.” Iemand wil een foto maken. De premier neemt het toestel direct over en schiet allerlei plaatjes. ,,Zullen we even een selfie doen met z'n allen?”, roept hij. Hij wenkt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. ,,Jij moet er ook bij.”

Het gezelschap stapt op de ZZ18, op weg naar de hangmosselen. Met een haak wordt een lus van touwen opgehaald met daaraan talloze mosseltjes. ,,Dit is toch waanzinnig? Te gek, man”, roept Rutte, terwijl Jan en Simon Schot uitleg geven. ,,Dit getuigt van enorme innovatiekracht in onze visserijsector", zegt hij later. ,,Het is een prachtig voorbeeld van hoe een familie in de negende, tiende generatie het bedrijf voortstuwt, in harmonie met de natuur.”

Pulsvisser Cas Caljouw heeft met zoon Dave de komst van Rutte aangegrepen om aandacht te vragen voor de teloorgang van zijn sector. De minister-president staat hen uitgebreid te woord, leeft mee, maar kan geen oplossing bieden. ,,Ik baal er ontzettend van dat het niet is gelukt om in Europa de rest ervan te overtuigen dat we de pulssector de ruimte moeten geven.”

11.35 uur: Ovezande

Bij de woonlocatie van Zeeuwse Gronden is enige nervositeit voelbaar. De premier komt zo op bezoek bij de zorgorganisatie voor mensen met een ernstige psychiatrische ziekte. De tafel is prachtig gedekt voor de lunch, met soep, broodjes, fruit en - wederom - bolussen.

Rutte arriveert. Na het uitstappen zwaait hij naar de dorpsbewoners die op gepaste afstand toekijken. ,,Kom er even bij", roept hij in hun richting. ,,Willen jullie een fotootje?” Twee minuten later is hij twintig selfies verder. ,,Jullie zijn natuurlijk vrij deze week", zegt hij tegen de jongeren. ,,Te gek, joh.”

Volledig scherm
Aan de lunch met medewerkers en cliënten van Zeeuwse Gronden. © Marcelle Davidse

Binnen krijgt hij een rondleiding en schuift hij aan voor de lunch, samen met medewerkers, bewoners, familieleden en buren. Voor iedereen heeft hij een luisterend oor. De soep laat hij koud worden. Hij wijst naar de media die alles registreren. ,,Ik kan pas eten als de camera's weg zijn.”

Een bijzondere ontmoeting, recenseren de disgenoten na afloop. Rutte beaamt dat. ,,Ik vond het heel bijzonder om te horen dat mensen die te maken hebben met tegenstand in hun leven en goede zorg nodig hebben, hier op een heel fijne manier samen kunnen wonen, maar ook hun eigen huisje hebben.”

13.50 Oostburg

Volledig scherm
In gesprek met docenten van het Zwin College. © Rolf Bosboom

Uitgerekend in de meivakantie bezoekt Rutte het Zwin College. Het gebouw is vrijwel verlaten. Enkele docenten, leerlingen en ouders offeren graag een paar uur vakantie op voor de minister-president. Die wordt eerst naar de lerarenkamer geleid. Daar wachten hem koffie en versnaperingen, waaronder - daar zijn ze weer - bolussen. Rutte houdt het nu bij een gevulde koek.De directie vraagt zijn aandacht voor de netelige positie waarin de school verkeert: dunbevolkt gebied, krimp en concurrentie vanuit België. Er is extra geld nodig om een brede scholengemeenschap in stand te houden. Vier docenten vertellen over de vernieuwende concepten waarmee ze er het beste van maken. Rutte noemt hen later ‘parels'. ,,Zij denken na hoe je deze school open kunt houden. Dat is niet alleen met geld op te lossen.”

Na een gesprek met leerlingen deelt Rutte cadeautjes uit: een model van het Torentje. ,,Het is een relatiegeschenk. Doen we nog even een groepsfoto?” Vijf minuten later stapt hij naar zijn dienstauto en zwaait naar enkele jongeren bij de ingang van het schoolplein. ,,Willen jullie een selfie? Dan moet je snel zijn.”

Over een half uur moet hij in Terneuzen zijn voor de opening van het nieuwe kantoor van Dow. Rutte gaat nog snel een paar keer op de foto en stapt in. ,,Tot ziens! Hoi-hoi.” En zoef. Weg is de BMW.

Volledig scherm
Ontmoeting met ouders en leerlingen van het Zwin College. © Rolf Bosboom
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement