Volledig scherm
Allister van Hoeve behaalde in zijn klasse de derde plaats. © Ruben Oreel

Ruiters met een beperking tonen hun paardrijkunsten in Nieuw- en Sint Joosland

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Een spannende dag was het zondag voor Zeeuwse verstandelijk en lichamelijk beperkte ruiters. Op de jaarlijkse Promotiedag Paardrijden Gehandicapten toonden ze hun paardrijkunsten. 

Het is altijd een hele organisatie: tientallen ruiters en paarden uit de hele provincie mobiliseren in de bak van manege De Kroo in Nieuw- en Sint Joosland. Maar dat is het waard, zo vertelt coördinator Joyce Delfos. ,,Iedereen krijgt er een glimlach van op zijn gezicht.”

Voor Allister van Hoeve uit Vlissingen was het een extra spannende dag. Hij deed voor het eerst mee aan de Promotiedag, want hij is nog niet zo lang geleden begonnen met rijden. ,,Maar ik heb op manege Paardoes veel geoefend”, vertelt hij trots. ,,Zoals met goed zitten, stoppen en groeten.”

Eigen niveau

Het evenement wordt al sinds 1995 georganiseerd op de eerste zondag van het jaar, met als doel gehandicapte ruiters ook eens een proef in een professionele bak te laten rijden. Iedere ruiter neemt deel aan een proef op zijn eigen niveau, op het paard waarmee hij op zijn eigen manage altijd oefent. Delfos: ,,Dat kunnen allerlei proeven zijn. Sommige ruiters rijden zelfstandig, bijvoorbeeld in galop. Andere stappen onder begeleiding.”

Het evenement dat gesponsord wordt door Lions Club Borsele, bestaat al jaren. Toch staat nog altijd hoog op de agenda van de deelnemers, volgens Delfos. ,,Ze leven hier vaak het hele jaar naartoe.”

Het harde oefenen van Allister had resultaat: hij eindigde met zijn oefening, waarbij hij onder andere ‘in zit’ moest blijven, aanwijzingen moest geven aan zijn paard en figuurtjes moest lopen, op een mooie, derde plek. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement