Volledig scherm
© Thinkstock

Ruim een ton schade voor Enduris door stroomdiefstal

VLISSINGEN - De Zeeuwse netbeheerder Enduris is vorig jaar 113.000 misgelopen door illegaal afgetapte stroom. Die werd gebruikt voor de kweek van hennep. In totaal is afgelopen jaar in Zeeland 1.200.099 kWh aan elektriciteit gestolen, wat ongeveer gelijk staat aan het elektriciteitsverbruik van 180 huishoudens per jaar. 

In 2018 zijn in Zeeland 46 hennepkwekerijen opgerold waarbij sprake was van energiediefstal. In drie andere gevallen werd op een andere manier illegaal stroom afgetapt. Hennepkwekerijen bevinden zich doorgaans op industrieterreinen en afgelegen plaatsen, maar het merendeel van de Zeeuwse hennepkwekerijen is gesitueerd in woonwijken, aldus Enduris.  

Het aantal hennepkwekerijen dat wordt opgerold daalt al een aantal jaar, terwijl er geen aanwijzingen zijn dat er minder kwekerijen zijn. Dit kan betekenen dat kwekers handiger worden in het verstoppen van de hennepteelt, bijvoorbeeld in woonwijken. ‘Een hennepkwekerij heeft meestal een illegale en onveilige aansluiting op het energienet. Ook zit de elektrische aansluiting in het pand zelf vaak amateuristisch in elkaar. Dat zorgt voor ronduit gevaarlijke situaties, vanwege het constante risico op oververhitting, smeltende kabelisolatie, kortsluiting en brand’, stelt de netbeheerder. 

Prioriteit

De netbeheerders vragen om prioriteit bij onder meer gemeenten en politie voor het aanpakken van illegale hennepteelt. Een gezamenlijke aanpak is nodig om de hierdoor ontstane onveilige situaties zo snel mogelijk te beëindigen. En om woningen proactief te kunnen controleren (‘opsporing achter de voordeur’). Netbeheerders zijn hierover in gesprek met samenwerkingspartners, zoals politie, Openbaar Ministerie en overheden.

Hennepkwekerijen komen overal voor: in huur- en koophuizen, villa’s en appartementen, midden in woonwijken en in afgelegen loodsen. Het energienet wordt steeds digitaler waardoor energiediefstal, zoals door hennepteelt, sneller en gerichter kan worden achterhaald. Ook omwonenden kunnen helpen bij het signaleren en opsporen van hennepkwekerijen. Mensen die iets verdachts zien of ruiken, kunnen dat anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000, of contact opnemen met de politie, telefoonnummer 0900-8844. Op stophennepteelt.nl staat waaraan een kwekerij kan worden herkend.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement