Ruim 500 schapen doorkruisen Middelburg

videoMIDDELBURG - 520 drachtige schapen liepen gisteren dwars door Middelburg: ze verruilden de koude wei voor de warme stal, om te kunnen lammeren.

Dieren hebben voorrang, dat is de enige verkeersregel die dinsdagochtend geldt. Automobilisten zetten hun auto vliegensvlug in de berm om de schapen te laten passeren. De schapen volgen hun herder Jan Kaljouw gehoorzaam, al nemen ze af en toe een hapje van grassprieten op verkeersdrempels of knabbelen aan tuinheggen.

Lammetjes

Volledig scherm
© Cornelleke Blok

De schapen verwachten eind deze week lammetjes, daarom worden ze ondergebracht in de stal. ,,Voor tweehonderd schapen is het de eerste keer dat ze lammeren. Ze vinden het nog een beetje spannend, en zorgen soms niet goed voor hun kleintjes. In de stal kunnen we daar goed zicht op houden”, legt Kaljouw uit. ,,Bovendien is het buiten koud. Zeker tweelingen zouden in de wei dood kunnen gaan.” Voor één schaap kwam de tocht te laat. ,,Vanmorgen vonden we in de wei al een lammetje. Het had de eerste nacht gelukkig overleefd.”

Koud kunstje

Volledig scherm
© Cornelleke Blok

Kaljouw leidt zijn kuddes elk jaar door Middelburg, maar nog nooit waren het zó veel schapen. Het hoeden is een koud kunstje, zegt hij. ,,Het zijn Kempische heideschapen, dat zijn van nature goede kuddedieren. Men zegt niet voor niets: ‘als er één schaap over de dam is, volgen er meer’.” Toch is de tocht van 6,5 kilometer niet zonder risico. ,,Het is best spannend, omdat de schapen drachtig zijn. Ze kunnen onderweg kreupel worden of gaan lammeren. Maar het ging goed. We hebben één schaap in de bezemwagen mee moeten nemen.”

Na de tocht wachtte een stal vol droog stro op de schapen. Kaljouw: ,,Ik denk dat ze vanavond allemaal heerlijk liggen.”

Volledig scherm
© Cornelleke Blok
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.