Volledig scherm
De sfeer onder het Thermphos-personeel is emotioneel en gelaten. foto Ruben Oreel

Ruim 2000 mensen in recordtijd zonder werk in Zeeland

MIDDELBURG - De werkgelegenheid in Zeeland is het afgelopen jaar drastisch afgenomen.

En de vooruitzichten voor 2013 zijn niet veel beter, stellen de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland en de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) vast.

Over de eerste drie kwartalen van dit jaar moesten 560 mensen door een faillisement op zoek naar een andere baan, blijkt uit een overzicht van de Kamer dat de PZC heeft opgevraagd. Wanneer daar de recent aangekondigde ontslagen van Thermphos, Neckermann en de vertrekregeling bij de ROC's (Scalda) bij worden opgeteld, brengt dat het totaal dit jaar op 1252. Volgend jaar verliezen - al dan niet vrijwillig - bij benadering zeker nog eens meer dan 300 mensen hun baan door reorganisaties, onder wie 163 provincieambtenaren. Eind 2011 kwamen ook al 600 mensen bij Zalco zonder werk te zitten.

Secretaris Wies Saman van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging houdt er rekening mee dat het werkloosheidspercentage in Zeeland de komende maanden stijgt van de 4,6 procent nu naar 6, het Nederlands gemiddelde. "Voor Zeeland zou dat ongekend hoog zijn. Ik heb dat nog niet eerder meegemaakt."

Zaterdag meer over deze ontwikkeling in de PZC.

Volledig scherm
Kaart faillissementen Zeeland. bron: Rolant Quist
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement