De Sint Baafskerk in Aardenburg.
Volledig scherm
De Sint Baafskerk in Aardenburg. © Boaz Timmermans

Ruim 1,3 miljoen voor restauratie van vier monumenten

MIDDELBURG - Voor de restauratie van de Sint Baafskerk in Aardenburg, de vestingwerken van Veere, de Koutermolen in Hoedekenskerke en de Beaufortsluis bij Walsoorden is in totaal ruim 1,3 miljoen euro subsidie beschikbaar. De provincie heeft aanvragen van het Blauwe Bolwerk in Zierikzee en Molen de Haan in Brouwershaven afgewezen.

Het geld komt uit Den Haag, maar het wordt verdeeld in Middelburg. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen stort elk jaar 20 miljoen euro in het Provinciefonds voor de restauratie van rijksmonumenten. Zeeland krijgt daarvan 1.375.200 euro. Op basis van vijf criteria beoordeelt het dagelijks provinciebestuur waaraan het geld wordt uitgegeven. Monumenten krijgen maximaal 70 procent van hun restauratiekosten vergoed.

De Sint Baafskerk in Aardenburg krijgt 736.868 euro. Naar de vestingwerken in Veere gaat 178.024 euro. De Koutermolen in Hoedekenskerke krijgt 201.164 euro en de Beaufortsluis bij Walsoorden 240.723. 

Te weinig geld voor Blauwe Bolwerk

De restauratie van het Blauwe Bolwerk in Zierikzee is urgenter dan van de Beaufortsluis. Het Zierikzeese monument scoorde dan ook meer punten. Toch gaat de subsidie naar de Beaufortsluis, omdat er in de pot niet meer genoeg geld zat voor het Blauwe Bolwerk. Dat monument heeft recht op ruim 460.000 euro, terwijl er nog ongeveer 230.000 euro beschikbaar was. Het gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland heeft onlangs aangegeven dat dit niet genoeg is. Daarop is de subsidieaanvraag afgewezen en schoof de Beaufortsluis een plekje op. 

Molen De Haan scoorde de minste punten, maar de subsidieaanvraag is ook afgewezen omdat niet gegarandeerd was dat de molen na de restauratie ten minste zes jaar kan worden onderhouden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement