Volledig scherm
Op de kiosk van 't Smulhoekje zit een mannetje met een geranium. Het is een van de objecten van een tijdelijke kunstroute in Middelburg. © ruben oreel

Route langs Zeeuwse kunst is aanvulling op Façade

MIDDELBURG - De tijdelijke kunstroute 'Kijk daar beweegt iets' is de Middelburgse aanvulling op de internationale tentoonstelling Façade. ,,Het is verbazingwekkend hoeveel moois hier is." 

Het zal niet alle klanten van 't Smulhoekje opvallen. Op de overkapping van de frietkraam tegenover de Middelburgse schouwburg zit deze maand een mannetje met een geranium naast zich. Zijn lichaam is gemaakt van hout, zijn hoofd en nek van een omgekeerde ijzeren gieter. Het is een object van ..nn.., een pseudoniem van kunstenaar Ramon de Nennie.

Hij is een van de initiatiefnemers van de kunstroute 'Kijk daar beweegt iets (achter de gerania)'. Op meer dan 22 plekken in Middelburg exposeren plaatselijke kunstenaars hun werk in vitrines, etalages, vensters van woonhuizen, op deurposten en aan muren. Soms zo onopvallend dat kunstliefhebbers even moeten zoeken, ondanks de plattegrond in hun hand.

Blauwe stippen

Wie langs de werken wandelt, wordt ook geconfronteerd met eerdere manifestaties als het Nissenproject uit 1997, Terloops Middelburg uit 2006, 'Stel de stad een vraag' - dat door galerie Caesuur wordt georganiseerd in verband met het 800-jarig bestaan van Middelburg - en diverse grote en kleinere exposities. En met blauwe stippen zijn op de plattegrond ook alle objecten aangegeven van de prestigieuze kunstmanifestatie Façade.

De Nennie heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij het jammer vindt dat die voorbijgaat aan kunst die in Zeeland wordt gemaakt. Vandaar de aanvulling. 

Lezingen

Bij de expositie horen ook lezingen, zoals zaterdag. Dan komt Arno van Roosmalen, directeur van Stroom (centrum voor beeldende kunst) in Den Haag, bij het hofje onder de Lange Jan (aanvang 16 uur) vertellen over de kracht van beeldende kunst voor de stad.

Uiteindelijk is alles een opmaat voor de vijftiende en laatste uitgave van het kunsttijdschrift Decreet, die in december wordt gepresenteerd. ,,Dat wordt een blauwdruk van 200 pagina's over actuele kunst in Zeeland", voorspelt De Nennie. ,,Die geven we aan de gemeente, zodat ze ons bij een volgende editie van Façade niet meer kunnen negeren."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement