Volledig scherm
© Marcelle Davidse

Roompot vergroent zijn vakantieparken

VLISSINGEN - Terwijl de discussie over kustbebouwing volop woedt, sluit Roompot Vakanties een groen pact met de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) en Stichting Landschapsbeheer Zeeland SLZ).

Roompot, het op één na grootste recreatiebedrijf van Europa, wil de komende jaren fors investeren in vergroening van zijn vakantieparken. Het moet natuurlijker, waardoor er zich ook meer diersoorten op de parken kunnen handhaven. De natuur- en milieuorganisaties helpen Roompot een handje. Ze adviseren over de mogelijkheden en de inrichting van vakantieparken. Het nieuwe vakantieresort Noordzee Beach Village in Nieuwvliet-Bad is het eerste park waar de gast profiteert van de investeringen in een groene, natuurlijke parkaankleding.

Veeleisender

Is dit een charme-offensief nu recreatiebedrijven regelmatig ervan worden beticht de kust te verpesten met nieuwe vakantieparken? Geenszins, zegt Roompot. Gasten worden steeds veeleisender. Ze willen niet alleen een luxe vakantiehuis, maar ook hun vrije tijd doorbrengen in een natuurlijke, groene en ruimere omgeving.

Roompot heeft zich dan ook als eerste recreatiebedrijf in Nederland aangesloten bij het Interreg-project 2B Connect, dat moet zorgen voor meer biodiversiteit op vakantieparken en bedrijventerreinen in de grensstreek van Nederland en België. Het project is een initiatief van 23 Belgische en Nederlandse instanties, waaronder ZMf en Landschapsbeheer Zeeland. In 2B Connect, dat tot eind volgend jaar loopt, richten meer dan zeventig bedrijven hun terreinen groener in. Hiervoor ontvangt het grensoverschrijdende project ruim drie miljoen euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Groot resort

Het eerste resultaat van de samenwerking van Roompot, ZMf en SLZ moet dit jaar uit de verf komen op Noordzee Beach Village in Nieuwvliet-Bad, een project waarbij vier oudere campings tot één groot resort worden omgetoverd. De oppervlakte van het park wordt bijna twee keer zo groot, terwijl er nauwelijks extra verblijven bij komen. Meer ruimte dus voor de gasten, maar ook voor de natuur.

In het plan trekt Roompot de duinen als het ware het park op. Strand en resort moeten optisch vervloeien. De sfeer van de duinen, de polders en de boerenerven komt terug in de 'beachhouses, villa’s en lodges' en de inrichting van de openbare ruimte. Roompot kiest nadrukkelijk voor inheemse beplanting op het nieuwe vakantiepark. Ook komen er faunavoorzieningen waarin dieren kunnen verblijven. Het bedrijf investeert ook in natuurgebied Verdronken Zwarte Polder, nabij Nieuwvliet. Dichtgeslibde watergangen worden weer opengemaakt, zodat het gebied weer zout water en de bijbehorende flora en fauna krijgt. Een voetgangersbrug maakt het natuurgebied beter en veiliger toegankelijk voor het publiek.