Rondvaart met de Oesterbaron biedt een kijkje achter de schermen

videoYERSEKE - Oesterkweker Danny Nelis heeft geïnvesteerd in een boot die hij niet alleen voor de dagelijkse werkzaamheden kan inzetten, maar ook voor rondvaarten. Zo hoopt hij zijn hoofd boven water te kunnen houden. En toeristen vinden het kijkje achter de schermen geweldig.

Als iedereen aan boord is, start Danny Nelis de motoren van de C’est la vie. Hij draait de rondvaartboot uit zijn ligplaats in de haven van Yerseke en vertrekt richting de kweekpercelen van de Oesterbaron. Terwijl zoon Jesse de toeristen voorziet van een drankje, genieten zij van de zilte zeebries die over de Oosterschelde waait.

De C’est la vie is speciaal gebouwd voor de nieuwe kweekmethode waarmee Danny sindskort werkt. Door het grote dek kunnen niet alleen de dagelijkse werkzaamheden van de oesterkweker op de boot plaatsvinden, maar is er ook ruimte voor 49 personen die willen zien hoe dat kweken werkt. En dat leggen Danny en Jesse de gasten graag uit.

Oesterboorder

De jongste van de twee begint zijn verhaal meteen met het slechte nieuws dat de Japanse oesterboorder zijn opmars heeft gemaakt in de Oosterschelde. Een slakje dat op de bodem kruipt, waar ook de oesters liggen. ,,Met een soort gif maakt hij de jonge schelpen zacht, boort er met zijn scherpe tandjes een gaatje in en kan zo de oester opeten”, legt Jesse uit.

Het is een drama voor de Zeeuwse kwekers. De traditionele kweekmethode op de bodem van de Oosterschelde, levert niets op dan teleurstelling. ,,Voor de oesters op de bodem kunnen groeien, zijn ze al opgegeten”, vertelt Denny. ,,Soms voelt het alsof ik de restjes van een vuilnisbelt bij elkaar schraap, als ik met een sleepnet over de bodem ga. Bijna honderd procent van de schelpen is leeg.”

Off-bottom

Daarom experimenteert de familie Nelis met off-bottom kweeksystemen, los van de bodem, waar de slak niet kan komen. Jesse zet een mand op tafel en vertelt dat de schelpdieren daarin gaan. ,,We halen de oesters uit Frankrijk als ze acht millimeter groot zijn”, zegt hij. ,,Omdat ze in het lab worden gekweekt, weten we vrijwel zeker dat ze zuiver zijn en dat er geen boorders op zitten.”

Quote

Door de oesterboor­der zakken we dit jaar voor het eerst onder de grens van rentabili­teit

Danny Nelis, oesterkweker
Volledig scherm
Een krab op een van de oesternetten © Elodie Kint

De zakken worden in een ‘kast’ geplaatst of op een ‘tafel’ gelegd onder water. Voordeel is dat de oesters sneller groeien, omdat er hoger in het water meer voedsel voor ze is. Maar een groot nadeel is dat het systeem enorm arbeidsintensief is, wil je een kwalitatief goede oester kweken. De zakken moeten geschud en gekeerd worden. En als de schelpen groter worden, moeten ze in zakken met grotere gaten voor betere toevoer van water.

Door alle ellende levert de kweek van oesters al jaren geen vetpot meer op, volgens Danny. Dit jaar blijft het bedrijf waarschijnlijk voor het eerst onder de grens van de rentabiliteit steken met de oogst. En dat terwijl de nodige bezuinigingen al zijn getroffen. Personeelsleden zijn ontslagen en Danny doet het al het werk nu samen met zijn vrouw en Jesse. Omdat de nieuwe kweekmethode zich nog niet heeft bewezen, is het onzeker of de toekomst er beter uit zal zien. Danny hoopt door de rondvaarten wat meer financiële zekerheid te krijgen.

Proeven

Dat de lol in het oesterkweken enigszins is verdwenen, daar merken de toeristen niets van. Marc van Nijlen uit Oud-Turnhout vindt het prachtig. Hij is met zijn vrouw Marja en zoon Corneel op een dagtrip in Yerseke en stuitte per toeval op de rondvaart. ,,Door de goede uitleg besef je pas hoeveel werk er in een oester zit, voor die op je bord komt”, zegt hij. ,,Het is echt de moeite waard.”

Quote

Door de goede uitleg besef je pas hoeveel werk er in een oester zit, voor die op je bord komt

Marc van Nijlen, toerist

En natuurlijk kunnen er ook oesters geproefd worden. Voor wie wil met wat peper en citroensap, voor de echte liefhebbers puur natuur. Het is voor Corneel van Nijlen de eerste keer dat hij zich eraan waagt. De tiener slaat zijn hoofd achterover en laat het schelpdier in zijn mond glijden. Dan is het even stil. ,,Nou, het is vooral heel erg zout”, zegt hij als hij de oester heeft weggewerkt. ,,Het is eigenlijk niet lekker, maar ook niet vies.” Zijn vader kijkt lachend toe: ,,Je zult de smaak beter appreciëren als je ouder bent.”

De C'Est la vie vertrekt in de zomermaanden dagelijks om 15.00 uur. Meer informatie vindt u op oesterbaron.nl.

Volledig scherm
Jesse Nelis haalt de oesters binnen © Elodie Kint