Volledig scherm
Onderhoudswerk aan een pulskor bij de vismijn van Vlissingen. © Ruben Oreel

Roep om onderzoek fraude pulsvisserij

VLISSINGEN - Bij de subsidiëring van pulskorvisserij is fraude gepleegd, stellen 23 Franse, Britse, Duitse en Nederlandse vissers- en milieuorganisaties. Zij hebben woensdag het Europees Bureau voor Fraudebestrijding gevraagd hiernaar onderzoek te doen.

De subsidies zijn, aldus de organisaties, verstrekt voor wetenschappelijk onderzoek. Het elektrisch vistuig is, geven zij aan, echter direct ingezet voor commerciële visserij zonder deugdelijk onderzoek.

Teun van Dam, secretaris van vissersorganisatie Delta Zuid, laat weten dat alleen subsidie is gegeven voor de eerste vijf schepen die in 2009-2010 overstapten op pulskorvisserij. Plus een kleine energiesubsidie voor een aantal volgende. Pulskorvisserij vergt minder brandstof, wat de CO2-uitstoot beperkt.

Het verzoek om een fraudeonderzoek komt niet toevallig nu. Besprekingen over een mogelijk verbod op pulskorvisserij moeten deze maand tot een resultaat leiden in de Europese Unie. Greenpeace Nederland en Stichting De Noordzee lieten zich eerder juist vrij positief over pulskorvisserij uit.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement