Volledig scherm
SER-voorzitter Alexander Rinnooy. Foto: ANP

Rinnooy Kan: 'Zeeland moet bestuurlijk eigen gezicht houden'

MIDDELBURG - Zeeland is als merk zo sterk dat het zonde zou zijn als de provincie haar bestuurlijke zelfstandigheid volledig zou verliezen.

Dat zei Alexander Rinnooy Kan, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, vrijdag in Middelburg, waar de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland, de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging en MKB-Zeeland afscheid namen van commissaris van de vertrekkende koningin Karla Peijs. Rinnooy Kan en Piet Hein Donner, vice-voorzitter van de Raad van State, waren gevraagd hun licht te laten schijnen over wat bestuurlijke vernieuwing (lees: schaalvergroting) betekent voor de Zeeuwse economie. Behalve dat beiden vaststelden dat bedrijven zich in een wereldeconomie weinig van grenzen aantrekken en meer denken in economische clusters die vaak landsgrenzen overschrijden, zag Rinnooy Kan toch ook wel een nadeel aan grotere provincies of landsdelen. Voor provincies met een duidelijk imago zoals Friesland en Zeeland zou schaalvergroting verkeerd kunnen uitpakken. "In tegenstelling tot bijvoorbeeld Zuid-Holland, is Zeeland als merk sterk en daar moet je zuinig op zijn", vond Rinnooy Kan. Voor hem betekent dat niet dat de provincie als bestuurslaag het eeuwige leven heeft. Schaalvergroting kan wat hem betreft op verschillende manieren. "Je kunt gemeenten opwaarderen, zodat je dertig tot veertig gemeenten in Nederland overhoudt. Het is wel van belang dat Zeeland in zo'n model geografisch en bestuurlijk een eenheid blijft, met een eigen vlag en met een eigen topbestuurder."

Donner denkt dat, redenerend vanuit economisch belang, dat deze tijd grotere bestuurlijke regio's vereist. Gemeenten krijgen steeds meer rijkstaken op hun bordje en gaan daarvoor samenwerking aan met andere gemeenten. Dat wordt volgens Donner inmiddels een bestuurlijk janboel. "Er komt een moment dat de voordelen van samenwerking niet meer opwegen tegen de nadelen. Vaak komen we daar te laat achter."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement