Volledig scherm
Het Zeeuwse PvdA-kamerlid Albert de Vries: 'Dat ingetogen Zeeuwen om reddingsboei uit Den Haag vragen, zegt iets over ernst problematiek.' © Tweedekamer.nl

Rijk wil kerncentrale Borssele te hulp schieten

DEN HAAG - Het kabinet is toch bereid de kerncentrale Borssele te helpen. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, financiën) woensdagavond toegezegd aan de Tweede Kamer.

Volgens Dijsselbloem wordt gedacht aan de vorming van een nieuw Zeeuws nutsbedrijf, bestaande uit netwerkbedrijf Enduris en waterbedrijf Evides. Provincie en gemeenten zouden daarvan aandeelhouders worden. Om de koop van Enduris en Evides te helpen financieren, wil het Rijk garant staan.

Nu sluiten geen optie

Met de opbrengst van de netwerkbedrijven kan Delta de verliezen van de kerncentrale opvangen, zolang de energieprijzen laag blijven. Zo kan ook het fonds worden gevuld om de ontmanteling van de centrale na sluiting in 2033 te bekostigen. De kerncentrale nu sluiten kost volgens minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) 1 tot 1,3 miljard euro en is dus geen optie.

Over vier tot zes weken stuurt het kabinet een brief aan de Kamer met de hoofdlijnen van deze herstructurering van Delta. Daarna moet het nog juridisch worden uitgewerkt.

Problemen oplossen

De Kamer debatteerde over het rapport Zeeland in stroomversnelling van de Commissie Structuurversterking en Werkgelegenheid Zeeland. Onder leiding van oud-premier Jan Peter Balkenende heeft die gekeken hoe de economie van Zeeland kan worden versterkt.

Voorwaarde is, volgens Balkenende, dat het Rijk helpt de problemen van de kerncentrale op te lossen. Die draait met verlies, vanwege de lage energieprijzen. Tot nu toe had het kabinet herhaaldelijk aangegeven dat de kerncentrale een zaak is van energiebedrijf Delta en zijn aandeelhouders (provincie en voornamelijk Zeeuwse gemeenten).

Voor het eerst klinkt nu een ander geluid uit Den Haag.

Toegenomen druk

De afgelopen tijd was de druk vanuit de Tweede Kamer toegenomen. Vorige maand werd een motie aangenomen om Zeeland en de kerncentrale te helpen.

Overigens was Kamp niet bereid de andere wensen van Zeeland te vervullen. Hij heeft geen 25 miljoen euro klaarliggen voor een Zeelandfonds en ook geen 20 miljoen voor een bèta college. De Kamer reageerde daarover zeer gepikeerd.

Verslaggevers Jeffrey Kutterink en Ernst Jan Rozendaal deden verslag van het debat via Twitter. (app-gebruikers, klik hier)

Volledig scherm
Oud-premier Balkenende zit op de publieke tribune. Naast CvdK Han Polman. © Jeffrey Kutterink
Volledig scherm
Minister Henk Kamp: 'Zeeland is geen zielige provincie. Werkloosheid is er lager dan in rest van het land. Er is stevige chemiesector.'
Volledig scherm
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën): 'Voorgestelde oplossing door Zeeland voor kerncentrale is voor ons niet aantrekkelijk. We zijn nog in overleg.' © Tweedekamer.nl
Volledig scherm
Screenshot Tweede Kamer-vergadering © TweedeKamer.nl
Volledig scherm
Zeeuws kamerlid André Bosman (VVD): 'Probleem kerncentrale stijgt Zeeland boven het hoofd uit' © TweedeKamer