Volledig scherm
© Ruben Oreel

Reddingsbrigade waarschuwt voor koud zeewater: Pas op voor onderkoeling

VLISSINGEN - Voor veel badgasten zal de verleiding groot zijn om de komende dagen een frisse duik te nemen in de Noordzee, maar verstandig is dat niet. De temperatuur van het zeewater is momenteel nog maar een graad of zes, blijkt uit metingen van het KNMI. De temperatuur van het zeewater aan het oppervlak wordt gemeten met een instrument aan boord van een satelliet die op ruim 800 km hoogte vliegt. 

De reddingsbrigade waarschuwt voor het koude zeewater. Onderkoeling en kramp kunnen optreden als je ongetraind het water in gaat. Daardoor kunnen zwemmers in de problemen komen.  Wil je toch even poedelen doe dat dan op plaatsen waar de reddingsbrigade toezicht houdt. Dat is nog lang niet op alle stranden het geval. 

Zeven tips van de reddingsbrigade om veilig van het water te genieten:

1. Ga alleen het water in op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt

2. Bedenk of je fit genoeg bent om (nu al) te zwemmen of te watersporten

3. Draag een wetsuit tijdens het watersporten

4. Neem als watersporter voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer je materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee, houd rekening met andere watersporters

5. Smeer je goed in om verbranding door de zon te voorkomen

6. Blijf niet te lang in het water; de kans op onderkoeling of kramp neemt dan toe

7. Ga niet helemaal onder water; via je hoofd verlies je het snelste lichaamswarmte

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Toeristen, zijn we blij dat ze hier zijn? In Zoutelande wat meer dan in Veere...
    PREMIUM
    Reportage

    Toeristen, zijn we blij dat ze hier zijn? In Zoutelande wat meer dan in Veere...

    Het is stil in Zoutelande. Nog een paar weken en dan begint het weer, weet ondernemer Kees Bierens. Hij hoopt en verwacht dat weer een hoop toeristen naar de Walcherse kustplaats komen. ,,Blij dat ze hier komen”, zegt hij en verwijst daarmee naar de hit van Bløf en Geike Arnaert. Maar even verderop, in Veere... Stadsraadvoorzitter Jan Paul Loeff zegt enigszins gekscherend dat hij het liefst aan het begin van het stadje een toegangspoort plaatst om het aantal dagjesmensen flink te beperken. ,,Helaas kan dat niet.”