Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Red Alert voor gevaarlijke vervuiling in zakjes cocaïne en ketamine

VLISSINGEN – Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) heeft een Red Alert afgegeven voor cocaïne en ketamine die vervuild zijn met de gevaarlijke stof atropine.

Bij verschillende testlocaties in Rotterdam en Noord-Brabant zijn zakjes poeder ingeleverd die werden verkocht als cocaïne en ketamine, maar die grote hoeveelheden atropine bleken te bevatten. Mensen die de vervuilde drugs gebruiken lopen het risico aan een overdosis atropine te overlijden.

Testlocaties ontbreken

Omdat testlocaties voor drugs ontbreken in Zeeland is niet bekend of de vervuilde drugs ook hier worden verkocht. De gevaarlijke stof is alleen in samples uit Noord-Brabant en Rotterdam aangetroffen. Daarom is de waarschuwing vooralsnog lokaal afgegeven voor mensen uit Rotterdam of Noord-Brabant.

De dichtsbijzijnde testlocaties  voor mensen uit Zeeland zijn in Breda of in Rotterdam. Op de website drugs-test.nl staat een overzicht van alle locaties en openingstijden.

Atropine

Atropine is een psychoactieve stof die al in heel lage hoeveelheden giftig kan zijn. Bij een overdosering krijgen mensen last van rusteloosheid, verwijde pupillen, warme en droge huid, droge mond, wazig zien, koorts, paniek, slechte coördinatie, hartkloppingen, verwardheid, hallucinaties, gedaald bewustzijn (tot bewusteloosheid) en epileptische verschijnselen, en kunnen in ernstige gevallen zelfs overlijden aan de stof.

Drugs testen in een laboratorium

Eventuele vervuilingen van atropine in zakjes cocaïne en ketamine kan alleen in een lab herkend worden. Daarom wordt mensen in de omgeving van Rotterdam en mensen in Noord-Brabant opgeroepen om hun drugs naar het een testlocatie van het DIMS te brengen. Op deze website vind je alle testlocaties en de openingentijden in Nederland.

Het Trimbos-instituut heeft de app voor smartphones Red Alert gemaakt. Via die app kan je de laatste waarschuwingen voor extra gevaarlijke drugs bekijken. Download de app voor Android, of download de app voor IOS.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement