Volledig scherm
© Thinkstock

Rechter maakt ontslag havenmeester Brouwershaven ongedaan

BROUWERSHAVEN - De gemeente Schouwen-Duiveland kan niet aantonen dat een havenmeester van Brouwershaven geld heeft verduisterd. De bestuursrechter heeft daarom het ontslag van de man herroepen.

Na ruim twintig jaar werken werd de man in juli 2015 ontslagen. Zijn chef vond dat hij zijn financiële administratie niet goed deed. Er werd ook over de verkoop van Grevelingenkaarten gesproken. Dat zijn kaarten waarmee watersporters een ligplaats huren. Het Grevelingenschap geeft ze uit en betaalt provisie aan de verkoper. De havenmeester verklaarde dat dit geld voor hem is en dat hij al bijna tien jaar zo handelde. Voor de gemeente reden de man te ontslaan. Bovendien eiste de gemeente terugbetaling van 5422 euro.

Beroep

De havenmeester ging hiertegen in beroep. Hij kwam met een door de notaris opgestelde verklaring van zijn toenmalige baas, de ex-gemeentesecretaris van Brouwershaven, waarin staat dat ‘de ontvangen provisie volledig ten gunste van de havenmeesters dient te komen’. Tijdens de zitting in november zei de jurist van de gemeente dat Brouwershaven dit misschien goed vond, maar dat het gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland toch vindt dat dit geld aan de gemeente toekomt. De havenmeester had melding moeten maken van zijn bijverdienste. Dat hij dit niet deed, geldt als plichtsverzuim.

Ongedaan

Daarop vroeg de rechter aan de gemeente of er ten tijde van de gemeentelijke herindeling een besluit is genomen waaruit deze verandering blijkt en of de havenmeester dit dan behoorde te weten. De gemeente kon dit echter niet aantonen. Daarop maakte de rechter het ontslag ongedaan. Over terugbetaling doet de bestuursrechter geen uitspraak. Dat moet de burgerrechter doen. De ex-havenmeester wil nog niet reageren op het vonnis omdat zijn advocaat met de gemeente onderhandelt over de verdere afwikkeling. Het Schouwse gemeentebestuur zegt nooit publieke uitspraken over personeelsleden of ex-personeelsleden te doen.